Connect with us

technokrata

Mobil Show 2007: érintés nélkül

Kütyük

Mobil Show 2007: érintés nélkül

A Mobil Show 2007 kiállításon – a mobil szolgáltatások következő generációjaként – mutatkoznak be az NFC néven ismertté vált alkalmazások.

Egy vállalatokból, egyetemekből és felhasználói csoportokból létrejött európai konzorcium nyílt architektúrát dolgozott ki az NFC (kistávolságú rádiófrekvenciás kommunikáció) képes, azaz a fizikai kontaktust nem igénylő mobiltelefonos alkalmazások fejlesztésére, telepítésére és használatára. A NFC fejlesztések eredménye Magyarországon először a BNV-vel egyidejűleg megrendezésre kerülő Mobil Show-n kerül bevezetésre. A MobilShow szponzorai NFC tagkártyát vehetnek át, mely a Cream – MobilShow VIP kávézóban felhasználható és későbbiekben hűségkártyaként szolgálhat.

Számos alkalmazási területen – többek között kártyás fizetésnél, tömegközlekedési jegyek használatánál, beléptetési rendszereknél -, ahol a tranzakcióban résztvevő eszközöket elegendő csak kis távolságra (kevesebb, mint 10 centiméter) közelíteni egymáshoz, egyre gyakrabban használnak fizikai kapcsolódást nem igénylő megoldásokat. Mindez előrevetíti, hogy a mobiltelefon szolgáltatásainak ki kell egészülniük a készpénzes és kártyás fizetés lehetőségeivel, azonosítási és egyéb funkciókkal, ha egyre nagyobb teret akarnak hódítani az élet e fontos területein.

A StoLPaN projekt számos felhasználási lehetőség elemzésének és tesztelésének eredményét vette alapul keretrendszerének kidolgozásához, amely a technológia átjárhatóságát biztosította. A felhasználási módok vizsgálatai meghatározták azt is, hogy milyen üzleti szabályok mentén alakuljon ki az NFC-ökorendszer, amelynek tagjai az NFC-szolgáltatások gyártói, szolgáltatói és felhasználói.
A projekt eredményeit az egyes területek szabványügyi hivatalai ültetik át a gyakorlatba.

A keretrendszer a már piacon lévő érintkezés nélküli szolgáltatások egyesítésével a mobilpiacra való jutást segíti. A kidolgozott megoldás egységes technológiai környezetet hoz létre, függetlenül a készülékek és az operatorok által alkalmazott műszaki megoldásoktól és lehetővé teszi egyidejűleg több alkalmazás párhuzamos tárolását, használatát. A StoLPaN platform egyidejűleg támogatja az egyes szolgáltatások távoli managelését is, lehetővé téve a meglévő szolgáltatások bővítését, új értéknövelt funkciókkal való kiegészítését.

A kontaktus nélküli technológia egy másik alkalmazási területével, a logisztikával is foglalkozik a projekt. A termékek érintkezés nélküli címkézésével a vonalkódhoz képest új perspektívák nyílnak meg. A StoLPaN elkészítette az üzleti szabályok és a műszaki követelmények első verzióját. Hamarosan megjelenik a keret-alkalmazás első változata is, amely a jegyeladás és a zárt fizetési megoldások területén mutatja be az NFC technológia használatát.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek