Connect with us

technokrata

Bittorrent: korlátozás helyett mégis inkább bezárás

Kütyük

Bittorrent: korlátozás helyett mégis inkább bezárás

Meggondolta magát az egyik legnagyobb.

Közel két hónapja írtuk: úgy döntött a TorrentSpy – az amerikai bírósági ítéletnek engedve -, hogy nem fogja blokkolni az észak-amerikai országban élők számára a hozzáférést, helyette bevezet egy kalóztartalmakat szűrni képes rendszert (Filerights). Ezzel eleget tesz az MPAA (Motion Picture Association of America, az USA filmiparának legnagyobb résztvevőit képviselő jogi szervezet) azon felszólításának, hogy szüntessék be az illegális tartalomterjesztés lehetőségét. A minap azonban mégis másként történtek a dolgok, mint ahogy azt az üzemeltetők korábban eltervezték.

Arról számolt be ugyanis a Torrentspy.com tulajdonosa, hogy helyi idő szerint vasárnap este életbe léptette az USA-beli internetezők hozzáférésének letiltását, vagyis az amerikai felhasználók immár nem tudnak keresni a bittorrent oldalon. Ennek a lépésnek az elhalasztásával ugyanis azt kockáztatták volna, hogy bírósági ítélet születik, amely a felhasználói adatok MPAA számára való átadására kötelezi a tulajdonosokat. A döntést egyébként egyetlen jogi fórum sem kényszerítette rá a TorrentSpy-ra, azt az érintett önkéntesen vállalta.

A hét elejétől tehát már nem érhető el az Egyesült Államokban a szolgáltatás. Az eltérő jogi szabályozás miatt azonban a világ más részein továbbra is használható. Mivel a szerverek Hollandiában találhatók, így kézenfekvő, hogy az EU területéről (így Magyarországról is) hozzáférhető maradt a TorrentSpy. Ez annak köszönhető, hogy magukon a szervereken egy bitnyi illegális, jogsértő információ nem található – a központi gépekről nem lehet filmet, zenét, szoftvert letölteni. Az csak az útválasztó feladatokat látja el, az úgynevezett .bittorrent file-okat osztja meg az internetezők számára, akik aztán egymás gépéről, P2P módon szerzik be az őket érdeklő tartalmakat (amik közel sem csak illegális, jogsértő adatforgalmat generálnak).

Ira Rothken, a TorrentSpy ügyvédje arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy az amerikai felhasználók kizárásának döntése nincs hatással a legfelsőbb bírósághoz való kérelem beadványára. Az üzemeltető ugyanis szeretné végigvinni a pert; egyben óva int minden internetezőt, mennyire nincsen biztonságban a magánszférája. „Ez egy ébresztő felhívás az emberek számára: a privát szférájuk közel sincsen oly mértékben védve, mint ahogyan azt gondolták. A Google, a Yahoo és más keresőmotorok üzemeltetői kezdhetnek aggódni. Egy nap a magánszférát érintő támadások rájuk is hatással lesznek.” – fejtette ki véleményét az ügyvédnő.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd