Connect with us

technokrata

Az összes akkumulátor rossz!

Kütyük

Az összes akkumulátor rossz!

Alapjában véve hibásak a lítium-ion energiaforrások.

Napjainkban szinte mindenhol lítium-ion technológiára alapuló akkumulátort használnak a hétköznapi életben – ám a sorozatos visszahívások megrengették az emberek bizalmát ebben az energiatároló típusban. Először a Sony egy rossz gyártástechnológiai eljárás miatt, majd a Matsushita/Panasonic és a Sanyo is kénytelen volt önkéntes visszarendelési akciókba kezdeni a túlhevülő, néhány esetben felrobbanó akkumulátorok miatt. Az ezen a területen dolgozó ipari specialisták nemrég azzal az állítással fordultak a nyilvánosság felé, hogy véleményük szerint a gyártási eljárás valahol globálisan rosszul van megtervezve, és felül kellene vizsgálni.

Masataka Vakihara, a Tokiói Műszaki Intézet munkatársa szerint: „Alapvető hiba van a lítium-ion akkumulátorok jelenlegi kialakításában, és ha a vállalatok általánosan figyelmet fordítanának a biztonságra, akkor teljesen meg kellene változtatniuk gyártási eljárásaikat. Egy lítium-ion akkumulátor igen veszélyes kis energiadoboz.”

Ami tény, hogy a Matsushita Battery Industrial (MBI) tavaly bejelentette: továbbfejlesztett anyagokat fog alkalmazni akkumulátoraiban, az anód és a katód elválasztásához. Az viszont (egyelőre) nem vált ismertté, hogy a cég vajon alkalmazza-e már az új technológiát, és az megfelel-e az elvárásoknak. Hasonló úton indult meg egyébként a Sony is – a távol-keleti gyártó szintén közzé tette, hogy új technológiával fogja gyártani a lítium-ion akkumulátorokat, ám erről részleteket mindezidáig nem közölt.

A Tokiói Műszaki Intézet azt javasolta, hogy a jelenlegi elektrolitot szilárd polimerre cserélve nagyban csökkenthető lenne a túlhevülés kockázata. Nem hozták nyilvánosságra viszont az intézet munkatársai, hogy mindez mennyivel tenné drágábbá az energiaforrások előállítását. Valószínű, hogy még számos kísérletet kell végrehajtani ahhoz, hogy pontos választ tudjanak adni erre a kérdésre. „Az akkumulátorgyártó cégek még mindig fejlesztenek, mivel a lítium-ion technológia még gyerekcipőben jár.” – mondta Vakihara.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd