Connect with us

Hirdetés

technokrata

Pár kattintás, és kitárul az űr

Kütyük

Pár kattintás, és kitárul az űr

A földfelszín után a csillagos eget is részletesen vizsgálhatjuk.

A Google bejelentette a „Sky”-t, a Google Earth (letöltés itt) új funkcióját, amellyel a felhasználók megnézhetik, hogyan néz ki a csillagos égbolt, bolygónk felszínéről nézve. A Sky-jal a Google Earth felhasználói szabadon átszelhetik Földünk egét, így megtekinthetnek 100 millió csillagot és elnavigálhatnak 200 millió galaxis között. A nagy felbontású képek és a különféle információs rétegek különleges teret nyújtanak a világűr jobb megismeréséhez és tanulmányozásához – ehhez mindössze a Google Earth „View” menüjében a „Switch to Sky” gombra kell kattintani. A kezelőfelület és a navigáció (beleértve a zoomolást, keresést, a rétegek kiválasztását vagy a „My Places”-t is) megegyezik a már korábban megszokottal.

A Sky részeként a Google 7 új információs réteget készített, amelyek különböző égi jelenségek megismerését könnyítik meg:
Csillagképek – A „Constellations” réteg a Cassiopeiától az Andromédáig a csillagképek egymáshoz tartozó pontjait kapcsolja össze és neveiket tünteti fel. A felhasználók további érdekes információkat tudhatnak meg azokról a csillagokról, amelyek kedvenc csillagképeiket alkotják.
Amatőr csillagászat – A „Backyard Astronomy” rétegben a felhasználók számos információt találhatnak a csillagokról, galaxisokról és a szabad szemmel, általános vagy kisebb csillagászati távcsővel látható csillagködökről. Ez különösen az amatőr csillagászok számára hasznos, akik jól szerkesztett formában férhetnek hozzá az éjszakai égről szóló információkhoz.
A Hubble űrteleszkóp képei – A „HST” (Hubble Space Telescope) rétegben 129 csodálatosan szép nagyfelbontású kép található, amelyet a NASA Földünk körül keringő Hubble űrteleszkópja készített.
Hold – A „Moon” rétegben különböző animációk láthatók a holdfázisokról és égi követőnk pozíciójáról.
Bolygók – A „Planets” réteg naprendszerünk 7 másik bolygóját mutatja be alaposabban, miközben felrajzolja a következő 2 hónapra kiszámított pályájukat.
Felhasználói kézikönyv a galaxisokhoz – A „Users Guide to Galaxies” réteg lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy virtuális túrán vegyenek részt a különböző galaxisokban az Ursa Minor törpegalaxistól a Tejútig.
Egy csillag élete – A „Life of a Star” réteg végig vezeti a felhasználókat egy csillag teljes életciklusán születésétől a haláláig.

A Sky-t különböző tudományos forrásokból (pl. a Space Telescope Science Institute-ból (STScI), a Sloan Digital Sky Survey-ből (SDSS), a Digital Sky Survey Consortiumtól (DSSC), a CalTech Palomar Obszervatóriumtól, az Egyesült Királyság Csillagászati Technológiai Központjától (UK ATC) és az Anglo-Australian Obszervatóriumból (AAO)) származó képek összegyűjtésével a Google pittsburghi fejlesztőcsapata hozta létre. A kezdeményezés megszületésében fontos szerepet játszott, hogy a Washingtoni Egyetem részt vett a Google Visiting Faculty programjában, amelynek keretében vezető tudósok látogatták meg a Google-t, ahol mintegy 6-12 hónapon át folytathatták kutatásaikat.

A bejelentést megelőző hónapban a Google Earth-ben már elérhetővé vált a NASA-rétegek egy csoportja. A csoport három fő alkotóelemből áll: az űrhajósok Földről készített fotóiból, a műholdas képekből és a Föld városainak fényeiből. Az első réteg segítségével megtudhatjuk, hogyan nézett ki bolygónk az űrből az 1960-as években, a második réteg képei hosszabb időszakot ölelnek fel, míg a harmadik a jól kivilágított városokra koncentrál.

A szoftver legfrissebb változata letölthető gyors Download szerverünkről, de a Google saját linkjéről is beszerezhető.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés