Connect with us

technokrata

Mennyire megbízhatók a szoftverletöltő oldalak?

Kütyük

Mennyire megbízhatók a szoftverletöltő oldalak?

Egy magánkutatás szerint hajlamosak hazudni.

Az olyan letöltőoldalak, mint a Terminal Download, számos hasznos, érdekes vagy fontos szoftver legfrissebb verzióját gyűjtik egy csokorba. Megkönnyítik az internetezők életét azzal, hogy nem kell nekik külön-külön „összevadászni” a szoftvereket – ezeket egy helyen találhatja meg az érdeklődő. A legtöbb site-on lehet szavazni is arról, hogy a látogatók mennyire tartják jónak az adott alkalmazást – nemrég azonban kiderült, hogy ezek az értékelések nem (mindig) megbízhatók.

Egy brit szoftverfejlesztő, Andy Brice már régóta gondolkozott azon, hogy letesztelje ezeket a szolgáltatásokat. Nemrég aztán tett is követte az elhatározást. Készített egy sima szöveges állományt, amiben azt írta le, hogy: „Ez a program semmit sem csinál”, néhányszor egymás után. Aztán átnevezte a file-t, ami így .exe kiterjesztést kapott – ezt az állományt 1033 letöltő site számára küldte el. Emellett készített és továbbított egy screenshotot is, melyben tisztán látszik, hogy a „szoftver” gyakorlatilag semmire sem használható (nem is volt futásképes).

Brice működésképtelen „programja” 218 website-on jelent meg, némelyiken pedig még valamilyen díjazást, kiemelést is kapott. Körülbelül a letöltősite-ok 7 százaléka értesítette arról a férfit, hogy az „alkalmazás” valamilyen elismerésben részesült (volt például, ahol azzal emelték ki, hogy nem tartalmaz se reklámot, se kémprogramot, se vírust – az nem tűnt fel az értékelőnek, hogy mást sem). Ugyanakkor 421 website visszautasította a megjelenítést, igaz, hogy nagy részük valószínűleg azért, mert Brice segédprogramként (tool) minősítette a „szoftvert”, amivel ezen site-ok zöme nem foglalkozott. Szolgáltatások tucatjai pedig még nem jeleztek vissza, hogy mi lesz a kóder által beküldött „program” sorsa.

A Terminal Download adatbázisa természetesen nem tartozik bele ebbe a körbe: a site-ra felkerülő szoftverek mindig vírusellenőrzésen esnek át, az értékelést pedig maguk az olvasók végzik. A legfrissebb hasznos programok erre találhatók.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek