Connect with us

technokrata

Kitüntették a két kalózvadász kutyát

Kütyük

Kitüntették a két kalózvadász kutyát

Elképesztően hatékonyan szimatolják ki a hamisított DVD-ket.

Először csak egy hónapra érkeztek, a végén öt lett belőle – a két, optikai lemezeket kiszagolni képes labrador beváltotta a hozzájuk fűzött reményeket. Lucky és Flo Malajziában teljesített szolgálatot, abban az országban, ami az illegálisan másolt DVD-k egyik fellegvárának tekinthető. A közel fél évvel ezelőtt rendőrségi szolgálatba állt kutyákat úgy kérték kölcsön a maláj hatóságok az MPA-től, vagyis a filmkiadók érdekeit védő szervezettől. Speciális képzésüknek köszönhetően ugyanis ki tudják szagolni az optikai lemezek gyártásához használt műanyag egyik alkotóelemének a szagát. Különbséget ugyan nem tudnak tenni az eredeti és a másolt korongok között, viszont ha az átvizsgálandó helységben, konténerben hivatalosan nincsen legális DVD, és a kutyák jeleznek, akkor biztosan sikerül lefülelni egy csempészszállítmányt, állítják a maláj hatóságok.

Eddigi munkájuk során 26 letartóztatást eszközöltek a távol-keleti ország rendőrei, a kutyáknak köszönhetően több mint 6 millió dolláros csalást sikerült megakadályozni, amit nemrég hivatalosan is elismertek. Lucky és Flo ugyanis a minap kiváló szolgálat minősítést kapott, az ezzel járó medállal együtt tüntették ki a két labradort. „A kutyák jelentős hasznot hoztak a kalózokkal szembeni harcban, ezért folytatni szándékozzuk azt, amit Lucky és Flo elkezdett.” – nyilatkozta az átadás kapcsán S Veerasingam, Malajzia kereskedelmi miniszter-helyettese.

A kalózok egyébként olyan mértékű csapást szenvedtek el alig pár hét alatt, hogy vérdíjat (közel 30 ezer dollárt) ajánlottak fel a két labradorra. A helyi rendőrség ezért megerősítette az állatok védelmét, így szerencsére semmi bajuk nem esett. A sikeres maláj szereplést követően most Amerikába utaznak az ebek: New Yorkba látogatnak, majd a torontói filmfesztiválon bukkannak fel, mondta a hat legnagyobb hollywoodi filmkiadót tömörítő MPA szóvivője.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek