Connect with us

technokrata

Hogyan kozmetikázza a CIA az Internetet?

Kütyük

Hogyan kozmetikázza a CIA az Internetet?

Az amerikai hírszerzési hivatal csendben adatokat manipulált.

Ha közvélemény kutatást tartanának arról, hogy melyik enciklopédia a legnépszerűbb a világon, valószínűleg az online Wikipedia nyerne. Az ingyenesen, bárki által hozzáférhető és módosítható adattárháznak azonban van néhány gyenge pontja: például a szabad szerkesztés legalább annyira lehet átok is, mint amennyire áldás. Erre nemrég világított rá a WikiScanner nevű program.

Virgil Griffith fejlesztette ki az alkalmazást, amely tulajdonképpen az online enciklopédia módosításait követi figyelemmel. Ugyan a változtatások anonim módon zajlanak, de az átírások során használt IP-címek révén egy bizonyos szintig visszakövethető, hogy honnan is történt a módosítás. Így derült fény arra, hogy az Egyesült Államok 2003-as iraki inváziójáról szóló bejegyzést több helyen is megváltoztatták – például az ottani veszteségeket mutató grafikát kozmetikázták. De eltávolították a Kubában található Guantanamo öböl légi felvételeit is az adatbázisból (itt található ugyanis a nemzetközi jogokat sokszor be nem tartó börtön, ahol az Egyesült Államok a terrorista(gyanús) személyeket tartja fogva).

A változtatások egy része a CIA és az FBI számítógépes rendszeréből érkezett, állítja a WikiScanner eredményeire alapozva Griffith. Az előbbi ügynökség szóvivője nem tudta megerősíteni, hogy az ő komputerükről történt a beavatkozás, a Szövetségi Nyomozóiroda pedig nem is kívánt reagálni a média megkeresésére. Akárhogy is történt, ez sérti a Wikipedia semlegességi irányelvét, mondta Sandy Ordonez, a Wikimedia Foundation szóvivője. Ugyanakkor, mivel a Wikipedia „önjavító”, a félrevezető bejegyzéseket gyakran igen hamar más önkéntesek felülvizsgálják, és kijavítják a megmásított, kozmetikázott információkat. Ordonez egyébként üdvözölte a WikiScanner megjelenését, bár ilyen nyilvánosság mellett valószínű, hogy a nagyobb szervezetek már figyelni fognak arra, hogy ne saját hálózatukból, hanem mondjuk egy Internet-kávézóból módosítsák a rájuk nézve negatív információkat. Ez pedig beazonosíthatatlanná teszi ezeket a beavatkozásokat.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd