Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hogyan kozmetikázza a CIA az Internetet?

Kütyük

Hogyan kozmetikázza a CIA az Internetet?

Az amerikai hírszerzési hivatal csendben adatokat manipulált.

Ha közvélemény kutatást tartanának arról, hogy melyik enciklopédia a legnépszerűbb a világon, valószínűleg az online Wikipedia nyerne. Az ingyenesen, bárki által hozzáférhető és módosítható adattárháznak azonban van néhány gyenge pontja: például a szabad szerkesztés legalább annyira lehet átok is, mint amennyire áldás. Erre nemrég világított rá a WikiScanner nevű program.

Virgil Griffith fejlesztette ki az alkalmazást, amely tulajdonképpen az online enciklopédia módosításait követi figyelemmel. Ugyan a változtatások anonim módon zajlanak, de az átírások során használt IP-címek révén egy bizonyos szintig visszakövethető, hogy honnan is történt a módosítás. Így derült fény arra, hogy az Egyesült Államok 2003-as iraki inváziójáról szóló bejegyzést több helyen is megváltoztatták – például az ottani veszteségeket mutató grafikát kozmetikázták. De eltávolították a Kubában található Guantanamo öböl légi felvételeit is az adatbázisból (itt található ugyanis a nemzetközi jogokat sokszor be nem tartó börtön, ahol az Egyesült Államok a terrorista(gyanús) személyeket tartja fogva).

A változtatások egy része a CIA és az FBI számítógépes rendszeréből érkezett, állítja a WikiScanner eredményeire alapozva Griffith. Az előbbi ügynökség szóvivője nem tudta megerősíteni, hogy az ő komputerükről történt a beavatkozás, a Szövetségi Nyomozóiroda pedig nem is kívánt reagálni a média megkeresésére. Akárhogy is történt, ez sérti a Wikipedia semlegességi irányelvét, mondta Sandy Ordonez, a Wikimedia Foundation szóvivője. Ugyanakkor, mivel a Wikipedia „önjavító”, a félrevezető bejegyzéseket gyakran igen hamar más önkéntesek felülvizsgálják, és kijavítják a megmásított, kozmetikázott információkat. Ordonez egyébként üdvözölte a WikiScanner megjelenését, bár ilyen nyilvánosság mellett valószínű, hogy a nagyobb szervezetek már figyelni fognak arra, hogy ne saját hálózatukból, hanem mondjuk egy Internet-kávézóból módosítsák a rájuk nézve negatív információkat. Ez pedig beazonosíthatatlanná teszi ezeket a beavatkozásokat.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés