Connect with us

technokrata

Váratlan fordulat a legnagyobb MP3-terjesztő oldalnál

Kütyük

Váratlan fordulat a legnagyobb MP3-terjesztő oldalnál

A bírósági döntés szerint nem volt jogsértő a hihetetlenül olcsó dalokat kínáló szolgáltatás.

Az orosz illetőségű Allofmp3.com site-tal kapcsolatos eseményekről már számos alkalommal beszámoltunk; a lényeg, hogy a jogvédőknek nemrég végül sikerült bezáratni a boltot, vagyis az olcsó MP3-ak letöltési lehetőségének (egy időre) vége szakadt. Denis Kvaszov, a szolgáltatás korábbi tulajdonosa nem sokkal ezután azt nyilatkozta, hogy most komoly szerzői jogi perrel kell szembenéznie – a vád szeretné elérni a bíróságnál, hogy három évnyi szabadságvesztésre és 590 ezer dollárnyi kártérítésre kötelezzék a férfit. Ezt az összeget az EMI, a Warner és a Universal kiadók számlájára kellene utalnia, ha elítélik.

De nem fogják – legalábbis a most hozott döntés a szláv férfinek kedvezett. Szerdán ugyanis az ügyet tárgyaló bíróság felmentette Kvaszovot a vád alól. „Az eljárás során nem merült fel meggyőző bizonyíték arra, hogy szerzői jogsértést követett el a vádlott.” – indokolta az ítéletet Jekatyerina Sarapova bírónő. Azt egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a következő lépése a jogvédőknek, de minden bizonnyal nem ilyen eredményre számítottak.

Miért zavarta a jogvédőket a site megléte, mikor az pénzt kért a letöltésekért, és az orosz törvényekhez igazodóan be is fizette a jogdíjakat az állami kasszába? Nos, azért, mert egy kiskapu kihasználásával egy nagyságrenddel kevesebb összeget szolgáltatott be, igaz, legalább ugyanilyen mértékben voltak olcsóbbak a dalok, a nemzetközi szolgáltatásoknál kialakult viszonyokhoz képest. Az Allofmp3.com-on ugyanis nem zeneszámok, hanem letöltött megabyte-ok után kellett fizetni, így jóval kedvezőbb árfekvést tudott biztosítani az érdeklődőknek.

A site megléte még egy visszafogott kereskedelmi háborút is kirobbantott az Egyesült Államok és Oroszország között. Ez utóbbi ugyanis már évek óta csatlakozni szeretne a WTO-hoz, vagyis a Világkereskedelmi Szervezethez. Az USA azonban arra (is) hivatkozva tartotta sakkban a szláv államot, hogy ez utóbbi eltűri a nyilvánvaló jogsértést az ország területén üzemelő szolgáltatástól. Gretchen Hamel, az észak-amerikai ország kereskedelmi képviseletében korábban komoly tárgyalásokat folytatott az Allofmp3.com ellenében, és tulajdonképpen ezek a tárgyalások vezettek a webhely megszűnéséhez.

Mindazonáltal nem maradtak olcsó MP3-ak nélkül az internetezők – az Allofmp3.com bezáratása után alig néhány nappal Mp3sparks.com néven indult útnak egy nagyon hasonló szolgáltatás.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek