Connect with us

technokrata

Ingyen internetezés a vonaton

Kütyük

Ingyen internetezés a vonaton

Vezetékmentes hozzáférés az információra vágyó utazóknak.

Nemrég jelentette be a brit National Express, hogy olyan tervet készít elő, melynek megvalósulásával a Londont és Skóciát összekötő fő, keleti parti vasútvonalon közlekedő szerelvényeken utazók ingyenes internetezési lehetőséghez jutnak. A National Express december közepére tervezi átvenni ennek a vonalnak az üzemeltetését a GNER-től, amely jelenleg is biztosít már hasonló szolgáltatásokat a járatain utazóknak. Ez utóbbi nagyjából 6,5 millió dollárért alakította ki a keleti parton járó 41 vonatának Wi-Fi képességét, melyet első osztályon utazó ügyfeleinek ingyen kínál (igaz, a másodosztályú jegyet vásárlóknak fél órára 6, egy napra 20 dollárba kerül ez a szolgáltatás).

Hogyan működik a rendszer? Nos, a vonatra telepített Wi-Fi háttérszolgáltatása két technikát ötvöz, így képes még nagy sebességek mellett is stabilan biztosítani a broadband hozzáférést az utazók számára. Egyrészt műholdas kapcsolat segíti a folyamatos csatlakozás fenntartását, másrészt pedig a mobil 3G/GPRS hálózatok is képbe kerülnek, ha az első technika elérhetősége ki-kimaradozna a domborzati viszonyok vagy a sebesség miatt, illetve az alagutakon való áthaladás során.

Minden egyes járaton található egy, a svéd Icomera által szolgálatba állított szerver, ami másodpercenként 2 megabites műholdas letöltési kapcsolatot biztosít. A vezetékmentes hozzáférési pontok a vagonok végében kerültek elhelyezésre, amik révén a fő, műholddal kapcsolatban álló szerverhez csatlakozhat az internetezni vágyó. Minden egyes vagon egyszerre nagyjából 40 utast tud kiszolgálni.

Azt, hogy mennyivel előtte jár a brit vasúti közlekedés a hazainak, a National Express további, digitális világba nyúló szolgáltatási tervei is jelzik. Olyan website-ot tervez például létrehozni a cég, ami egyszerű jegyvásárlási felületet nyújt az utazni vágyóknak, többek között a legolcsóbb jegy kiválasztásának segítségével. 2010-re jelenik meg a szigetországban a hagyományos jegyeket váltó okoskártya, illetve az utasok hamarosan valósidejű utazási információkat kaphatnak mobiltelefonjaikra is (nem kell az állomásokon hosszú tízperceket várakozni, hanem nagyjából belőhető, hogy mikorra érkezik meg a vonat). Sőt, a National Express azt is tervbe vette, hogy a közlekedők számára otthon is lehetőség nyíljon a jegy kinyomtatására, vagy úgynevezett m-jegyeket használjanak, amelyek pusztán a mobiltelefonjaikban (meg a vasúttársaság számítógépes rendszerében) léteznek, papíralakú formát már nem öltenek.

Van még hova fejlődnünk, főleg akkor, amikor itthon már az is nagy élménynek számít, hogy nem a több tízéves, alapos takarítást ritkán (vagy sosem) látott szerelvények helyett egy modernebb, légkondicionált vonat gördül be az állomásra. A témában bővebb információt a MÁV-blog szolgáltat.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd