Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Nokia E90 – a kommunikátor

Kütyük

Teszt: Nokia E90 – a kommunikátor

Van szerencsém bejelenteni, hogy néhány napja megérkezett szerkesztőségünkbe a Nokia legújabb nagyágyúja, ami nem más, mint az E90-es kommunikátor. A finnek szokás szerint apait-anyait beleadtak a fejlesztésbe, aminek meg is lett az eredménye, sőt ezúttal még a vibra motorról sem feledkeztek meg! Következzék hát a Nokia E90 tesztje!

2007. február 12. Miről híres ez a nap? Ezen a télvégi napon nyílt meg az idei 3GSM Világ Kongresszus a napfényes Barcelonában. Ez önmagában véve még nem lenne túl érdekes, de gyorsan hozzáteszem, hogy a világ legnagyobb mobilgyártó cége ezen a napon tartotta meg legújabb kommunikátorának hivatalos bejelentését.

A Nokia ezen a napon szakított egy régi hagyománnyal és új úton indult el. Történt ugyanis, hogy az új kommunikátor immár nem a jó öreg 9000-es sorozat tagja, tehát például nem 9600-as típusjelzéssel debütált, hanem szépen besorolt a cég nem is olyan rég debütált ˝E˝ betűjelű termékcsaládjába, vagyis oda, ahova a Nokia összes többi, elsősorban business felhasználásra szánt terméke tartozik. Mivel az új kommunikátor az E sorozat csúcsmodellje, logikusan rögtön a legnagyobb számjelzést csapták a betű után, és így jött létre a Nokia E90 elnevezés.

Ugyancsak ˝hagyománysértés˝, hogy az új Nokia kommunikátor immár nem az öregecske S80 platformra építkezik, hanem ugyanarra a kiforrott, és megállás nélkül fejlesztett S60-ra, mely az összes Nokia okostelefon lelkét képezi. Ez a régi kommunikátor-felhasználóktól némi megszokást igényel, de ígérem, hogy az átállás nem fog fájni: a Nokia E90 egy könnyen megszerethető készülék!

Mivel a Nokia hazai képviselete mind a mai napig nem tudott E90-es tesztkészüléket biztosítani, ez ügyben az XXL GSM-hez fordultunk. Ezúton is köszönet érte!

Design

Féltégla. Azt hiszem, nem járok messze az igazságtól, ha azt állítom, hogy a Nokia kommunikátor szó hallatán a legtöbb átlagember erre a szóra asszociál. Ez persze érthető, hiszen a Nokia ezen készülékei nem csak nagy tudásukról, hanem egyben átlag feletti méreteikről is híresek, hírhedtek. Nincs ez másképp a legfrissebb modell esetében sem, de azért érezhető, hogy a Nokia folyamatosan a méretek csökkentésén fáradozik.

A Nokia E90 csukott állapotban egész konkrétan 133 milliméter hosszú, 57 milliméter széles és 20 milliméter vastag (140 köbcentiméter), a mérlegen pedig 210 grammot nyom. Összehasonlításképp, az előző kommunikátor, a Nokia 9500 ennél jó 15 milliméterrel hosszabb volt, és azonos szélesség mellett a vastagsága is 4 milliméterrel nagyobb volt. No azért az E90 egyáltalán nem kicsi, vagyis például a Nokia 9300i még mindig kisebb nála valamennyivel.

A hozzánk eljutott tesztkészülék sötétbarna színű. Felületén ugyan meglátszanak az ujjlenyomatok, de az E90 mégsem nevezhető olyan ujjlenyomat mágnesnek, mint amilyen például a Nokia 8800 Sirocco Edition. Az összeszerelési minőség nem sok kritikát kaphat, mint ahogy a felhasznált műanyagok minősége is teljesen rendben van. A könnyen leszedhető hátlap egyébként fémből készült, de tapintásra puha.

Ha vízszintesen tartjuk a telefont, a két felső sarokban láthatóak a fémesen csillogó, speciális kialakítású zsanérok. A szétnyitást követően két fix helyzete van a felhajtható fedlapnak: az egyik körülbelül 100 foknál, a másik pedig 180 foknál – ezeknél a pozícióknál enyhe kattanást hallunk. Az első fix pozíció gyakorlatilag használhatatlan, de természetesen bármely kívánt szögben beállítható a felső szekció.

Ha csukott állapotban, függőlegesen használjuk az E90-est, akkor baloldalt egyetlen kezelőszervet sem találunk, de az ellentétes oldalon már igen, ugyanis ide került a diktafon/hanghívás gomb, az infravörös port és a kameragomb. A felső él teljesen csupasz, az alsó élen pedig a következőket találjuk: miniUSB (nem microUSB!), mini akksitöltő csatlakozó, 2,5 milliméteres headset aljzat és egy elegáns kis fül alá rejtve a microSD bővítőslot.

A hátlap négy sarkán egy-egy kis gumitalp gondoskodik arról, hogy még üvegasztalon se csúszkáljon a kis masina. Felülre került a két kiegészítő hangszóró, melyek meglepően nagy hangerőre képesek és a hangminőségük is teljesen korrekt. A hátlap alatt egy BP-4L típusjelzésű, 1.500 mAh kapacitású akkumulátor teljesít szolgálatot, mely maximum 5,8 órás beszélgetési időt, illetve 14 napos készenléti időt tesz lehetővé, de ezek persze igen csak elméleti értékek.

Kijelzők, kezelőszervek

Ha nem nyitjuk szét az E90-est, vagyis, ha éppen nincs szükségünk a kommunikátor életérzésre, akkor a külső felületen még mindig van egy teljes értékű okostelefonunk. A külső LCD jelentős fejlődésen ment keresztül, hiszen a Nokia 9500-féle 128×128 pixeles és 65 ezer színű panel egy 320×240 pixeles és 16 millió színárnyalatú display-nek adta át a helyét. A 30×40 milliméter méretű, aktív mátrixos kijelző fényerejét egy tőle jobbra található fényszenzor automatikusan állítja, ennek érzékenységét pedig manuális módon öt fokozatban lehet szabályozni.

Az aktív készenlét üzemmód már szinte teljesen magától értetődik, mint ahogy a három oszlopban és négy sorban összesen tizenkét ikont felvonultató, egyszerűen átszervezhető menürendszer. Az ikonok animációja ki/be kapcsolható és választhatunk rácsos, illetve listás megjelenítési módot. A telefonon alaphelyzetben öt gyári témabeállítás lelhető fel.

A finnek szerencsére nem csak a külső, hanem a belső kijelzőn is tuningoltak egy keveset. Ennek köszönhetően a 640×200 pixeles felbontás 800×352 pixelre növekedett, a színárnyalatok száma pedig 65 ezerről 16 millióra ugrott. Mindez elegendő ahhoz, hogy a 4 colos képátlójú (90×40 milliméter) display roppant éles, részletgazdag és színekben gazdag képi világgal ajándékozzon meg bennünket. Egyedül talán csak az érintésérzekenység hiánya róható fel hibaként, bár lehet, hogy ezt csak kevesen hiányolják az E90-ből. Ami ennél komolyabb probléma, hogy bár az E90 teljes mértékben kompatibilis az S60 3rd Edition alkalmazásokkal, ezeket a szoftvereket nem ilyen felbontásra optimalizálták, vagyis a nagy kijelző széthúzza ezek képét, vagy csak az LCD közepén egérmozizhatunk velük. Legalábbis egyelőre, amíg el nem készülnek a kifejezetten az új E90-re optimalizált alkalmazások.

Míg a Nokia 9500 esetében a belső kijelzőnek a jobboldalán volt összesen négy gomb, addig az E90-en mindkét oldalra került belőlük két-két darab, melyek kezelésének elsajátításához kell egy kis idő. Közvetlenül az LCD alatt nyolc dedikált alkalmazásgomb leledzik, melyeken a következő, elég egyértelmű feliratok (illetve piktogramok) virítanak: Desk, Contacts, Messaging, Web, Notes, Calendar, My own, Menu. Ez alatt találjuk a teljes értékű QWERTY billentyűzetet, melynek középső, alfanumerikus gombjai kiemelkednek a több oldalsó billentyű (Tab, Shift, Enter stb.) közül. A jobbfelső szekcióba került az ötirányú navigomb, alatta pedig egy törlő- és egy Enter billentyűt fedezhetünk fel. A háttérvilágítás könnyen kapcsolható, ezenkívül pedig külön billentyűkombinációval (Chr+*) aktiválhatjuk például a Bluetooth-t és az IrDA-t, vagy válthatunk profilt. Az adatbevitel könnyen és kényelmesen kivitelezhető.

A külső billentyűzet felső részének közepén trónol a navigomb, körülötte pedig két funkciógomb, két híváskezelő gomb, valamint egy törlő- és egy menü billentyű található. Az ez alatt lévő gombok jól eltalált méretűek, de akár több hely is lehetne közöttük, hiszen a fedlap felületének jelentős része amúgy is kihasználatlan. A bekapcsoló gomb egyébként a kijelző felett jobbra keresendő.

Kamera

A Nokia 9500-ba szerelt digitális fényképezőgép modul 0,3 megapixeles felbontása már a készülék bejelentésekor elég nevetséges volt, nem hogy 2007-ben. A Nokia szerencsére nem mert megkockáztatni egy 1-2 megapixeles gagyi fényképezőt az E90 esetében, így a készülékben egy teljesen elfogadható képminőségű, 3,2 megapixeles felbontású CMOS szenzort üdvözölhetünk. A képminőségen talán tovább javított volna egy Carl Zeiss optika, no de azért ne legyünk telhetetlenek, elvégre ez nem egy N-sorozatú multimédiás Nokia.

Ha fényképezni szeretnénk, azt csak a telefon csukott állapotában, a kis kijelző segítségével tehetjük meg, melynek képét teljes egészében uralja a kamera által látott kép, még pedig vízszintes orientáció mellett. Kár, hogy az optika gyakorlatilag teljesen védtelen a karcolások ellen, de jó hír, hogy mellette ott az a bizonyos kis LED-segédfény.

Maximális felbontás mellett 2.048×1.536 képpontos fotókat lőhetünk, de választhatunk 2 megapixeles, 1,3 megapixeles, 0,8 megapixeles és 0,3 megapixeles üzemmódot is, valamint vélhetően a négy expóhang közül is könnyen megtaláljuk a nekünk leginkább tetszőt. A képek élességét autofókusz funkció garantálja, vagyis az expógombot először félig és csak ezt követően kell teljesen benyomni. Szituációs módból rengeteg van: automata, egyéni, makró, arckép, tájkép, sport, éjszakai, éjszakai portré. Pozitívum, hogy az AF még a 10-60 centiméteres tárgytávolság mellett optimális makró módban is működik, de tájkép készítéskor sajnos már nincs segítségünkre.

Az időzítő 2, 10 és 20 másodperces késleltetést támogat, a vaku képes csökkenteni a jól ismert vörösszemhatást és a fényérzékenység is állítható ISO100 és ISO400 között. Ugyancsak manuálisan szabályozható a fehéregyensúly, a színtónus, a kontraszt, az élesség, az expozíciókorrekció, és nem elfelejtendő, hogy még fejlett sorozatfelvétel készítő funkcióval is rendelkezik az E90, igaz a panorámakép üzemmód kimaradt belőle.

Ötféle videókamera mód közül választhatunk, melyek közül a ˝TV kiváló˝ nevezetű legjobb beállítás 640×480 pixelt és 30 képkocka/másodperces sebességet jelent. A kamkorder MP4 és 3GP formátumokat támogat és rázkódáscsökkentésre is képes. Kár, hogy a Nokia E90-en nincs TV-kimenet.

Szolgáltatások

A négynormás (GSM 850/900/1800/1900 MHz) Nokia E90-be az összes modern vezeték nélküli adatátviteli technológia bekerült. A Nokia 9500-t még sok kritika érte amiatt, hogy nincs benne UMTS, de az új E90-be már nem csak GPRS, EDGE és UMTS, hanem még villámgyors HSDPA is került. Ez utóbbi maximum 3,6 Mbit/s-os letöltési sebességet biztosít a számunkra. Mondanom sem kell, hogy Wi-Fi (802.11b/g) is van a készülékben, ezenkívül pedig a Bluetooth 2.0 (A2DP, EDR) és az USB 2.0 interfész, illetve a VoIP és PTT funkciók mellett sem mehetünk el szó nélkül.

Az S60 3rd Edition Feature Pack 1 alapokon nyugvó Nokia E90 meglehetősen fürge működésű, amiben oroszlánrésze van az ARM11 architektúrára épülő, 330 MHz-es órajelű TI OMAP 2420-as mikroprocesszornak, illetve a mintegy 80 MB, felhasználók számára elérhető szabad memóriának. A telefon a hazai piacon hivatalosan egy 512 MB-os microSD memóriakártyával együtt kerül forgalomba.

Extraként még egy GPS-vevő is került az E90-esbe, de személy szerint nekem az a gyanúm, hogy ez lesz az új kommunikátor legkevésbé kihasznált funkciója. Hogy miért? Csupán azért, mert szétnyitott állapotban érdekesen mutat az E90 az autó műszerfalán, csukott helyzetben pedig egyszerűen túl kicsi a külső kijelző ahhoz, hogy a navigációs információkat vezetés közben biztonságosan le lehessen olvasni róla. Egyébként a GPS részt az N95-éhez hasonló módon nem igazán tudtam megszeretni, ugyanis a vevőegység nagyon lassan találja meg a műholdakat, ráadásul a térképlefedettség is messze van az ideálistól, vagyis a 100 százaléktól.

A telefonra gyárilag feltelepített Quickoffice segítségével nem csak megtekinthetők a különböző Word (txt és doc) és Excel (xls) állományok, hanem akár újak is létrehozhatók vele. A prezentációkat és PDF file-okat azonban csak megnézni tudjuk a telefonon, újak létrehozásában nem partner az E90. A fejlett kereső alkalmazás révén gyakorlatilag bárhol kereshetünk, így például az üzenetek, a naptárbejegyzések, a teendők, a jegyzetek, vagy éppen a névjegyek között is. A telefonkönyv természetesen brutális kapacitású és tudású, de ez ugyebár el is várható. A naptárban négyféle eseményt (találkozó, emlékeztető, évforduló, teendő) tárolhatunk el és annak tartalmát bármikor egyszerűen kinyomtathatjuk. A hagyományos jegyzetkészítő mellett kapunk még egy úgynevezett aktív jegyzetet is, melynek segítségével színes-szagos, vagyis képeket, hangokat és videókat tartalmazó, multimédiás feljegyzések készíthetők. A számológép meglepő módon nem rendelkezik tudományos funkciókkal, de ez persze könnyen lecserélhető. A diktafonnal maximum 60 perces felvételek készíthetők.

Szórakoztatásunkról sztereó FM rádió, 8-sávos hangszabályzóval rendelkező MP3/AAC zenelejátszó, és Real Player szoftver gondoskodik. A tesztkészüléken egyetlen játék volt fellelhető, de az nagyon ütős volt: a Global Race egy olyan 3D-s autóverseny, mely maximálisan kiaknázza a nagyméretű widescreen kijelzőben rejlő lehetőségeket. Érdemes kipróbálni!

Konklúzió

A Nokia E90 olyan lett, amilyennek szerettük volna, legfeljebb egy-két kisebb hiba vagy hiányosság róható fel neki. Megérkezett hát a Nokia legújabb kommunikátora, mely a ˝hardcore business user˝-eket szinte minden földi jóval elkényezteti, természetesen nem kétfilléres áron, de ez ugyebár nem az a kategória, ahol az ár különösebben érdekelni szokta a tehetős vásárlókat.

Pozitívum: csökkentett méret és tömeg, remek minőség, gyönyörű kijelzők, gyors működés, egyszerű bővíthetőség, teljes QWERTY billentyűzet világítással, GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, Wi-Fi, Bluetooth 2.0, USB 2.0, PTT, VoIP, integrált GPS, 3,2 megapixeles kamera, jó videófelvevő, sztereó FM rádió, vibramotor, fejlett irodai funkciók és üzenetkezelés, vonalkód leolvasó.

Negatívum: nincs TV-kimenet és fax, 2,5 milliméteres headset csatlakozó, a GPS nem SiRFstar III chipsetes, a billentyűzet a középső fix állásában használhatatlan.

A többek közt bőrtokkal, USB kábellel és HS-47-es vezetékes sztereó headsettel szállított Nokia E90 megvásárolható az XXL GSM-nél.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés