Connect with us

technokrata

Illegális letöltés: gyerekeink nagy ívben tesznek a jogsértésre

Kütyük

Illegális letöltés: gyerekeink nagy ívben tesznek a jogsértésre

A fiatalok többsége megmagyarázza magának, miért nem rossz az, amit tesz.

Gyakorlatilag a 21. század arról szólt az online zene világában eddig, hogy a jogvédők megpróbáltak az illegális file-csere ellen fellépni. Egyik – bár, mint kiderült, kevésbé hatékony – fegyverük a pereskedés, de legalább ilyen hangsúlyt fektetnek a felhasználók hozzáállásának megváltoztatására is. Úgy tűnik azonban, hogy ez utóbbival sem értek el nagy sikereket, legalábbis egy nemrég publikált európai felmérés erre a következtetésre jutott.

Az Európa Tanács megbízásából végzett kutatás arra világított rá, hogy az öreg kontinens gyerekei tisztában vannak azzal, hogy milyen (jogi) kockázatokat rejt az illegális letöltés – de nem foglalkoznak vele. Pontosabban megmagyarázzák maguknak, hogy miért tehetik meg: a legfőbb indok az, hogy mindenki más (beleértve a szüleiket) is ezt teszi. Vannak más kibúvók is: egyes fiatalok azzal védekeznek, hogy csak saját használatra töltik le a jogvédett anyagokat, van, aki a CD-k és DVD-k árait sokallja, de olyan vélemények is felmerültek, miszerint a korábbi rossz minőségű alkotások miatt „mintát vesznek” az új dalokból, filmekből.

Az Európai Unió közel mind a 27 országára kiterjedt a felmérés, illetve elvégezték a kutatást Izlandon és Norvégiában is. Ennek alapján az ET arra számít, hogy az internetes letöltések továbbra is hasonló ütemben fognak majd zajlani, kvázi függetlenül attól, hogy a jogvédők mit tesznek. Jól jelzi ezt a hozzáállást az is, hogy kiderült: a vírusok sokkal nagyobb visszatartó erőt jelentenek az illegális file-cserét tekintve, mint egy esetleges peres eljárás kockázata.

További megállapítások
Gyerekeink nagy része naponta többször is Internet-közelbe kerül, és habár bizonyos szintű szülői felügyelettel általában találkoznak a fiatalok, zömük saját mobiltelefonnal is rendelkezik, amit viszont már egyáltalán nem vizsgálnak felmenőik. Ugyanakkor tudatosabbak, mint azt atyáik és anyáik gondolnák: többnyire tisztában vannak az online veszélyek (vírusok, személyazonosság-lopások, veszélyes idegenek) jelentette fenyegetéssel, és azzal is, hogy mit lehet tenni ellenük.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd