Connect with us

technokrata

Illegális letöltés: gyerekeink nagy ívben tesznek a jogsértésre

Kütyük

Illegális letöltés: gyerekeink nagy ívben tesznek a jogsértésre

A fiatalok többsége megmagyarázza magának, miért nem rossz az, amit tesz.

Gyakorlatilag a 21. század arról szólt az online zene világában eddig, hogy a jogvédők megpróbáltak az illegális file-csere ellen fellépni. Egyik – bár, mint kiderült, kevésbé hatékony – fegyverük a pereskedés, de legalább ilyen hangsúlyt fektetnek a felhasználók hozzáállásának megváltoztatására is. Úgy tűnik azonban, hogy ez utóbbival sem értek el nagy sikereket, legalábbis egy nemrég publikált európai felmérés erre a következtetésre jutott.

Az Európa Tanács megbízásából végzett kutatás arra világított rá, hogy az öreg kontinens gyerekei tisztában vannak azzal, hogy milyen (jogi) kockázatokat rejt az illegális letöltés – de nem foglalkoznak vele. Pontosabban megmagyarázzák maguknak, hogy miért tehetik meg: a legfőbb indok az, hogy mindenki más (beleértve a szüleiket) is ezt teszi. Vannak más kibúvók is: egyes fiatalok azzal védekeznek, hogy csak saját használatra töltik le a jogvédett anyagokat, van, aki a CD-k és DVD-k árait sokallja, de olyan vélemények is felmerültek, miszerint a korábbi rossz minőségű alkotások miatt „mintát vesznek” az új dalokból, filmekből.

Az Európai Unió közel mind a 27 országára kiterjedt a felmérés, illetve elvégezték a kutatást Izlandon és Norvégiában is. Ennek alapján az ET arra számít, hogy az internetes letöltések továbbra is hasonló ütemben fognak majd zajlani, kvázi függetlenül attól, hogy a jogvédők mit tesznek. Jól jelzi ezt a hozzáállást az is, hogy kiderült: a vírusok sokkal nagyobb visszatartó erőt jelentenek az illegális file-cserét tekintve, mint egy esetleges peres eljárás kockázata.

További megállapítások
Gyerekeink nagy része naponta többször is Internet-közelbe kerül, és habár bizonyos szintű szülői felügyelettel általában találkoznak a fiatalok, zömük saját mobiltelefonnal is rendelkezik, amit viszont már egyáltalán nem vizsgálnak felmenőik. Ugyanakkor tudatosabbak, mint azt atyáik és anyáik gondolnák: többnyire tisztában vannak az online veszélyek (vírusok, személyazonosság-lopások, veszélyes idegenek) jelentette fenyegetéssel, és azzal is, hogy mit lehet tenni ellenük.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek