Connect with us

technokrata

Divatjamúlt lett az Iwiw?

Kütyük

Divatjamúlt lett az Iwiw?

Új őrület szorítja háttérbe a „hagyományos” közösségi hálózatokat.

Alig pár éve mutatkozott be a Myspace, minden, a mai értelemben vett közösségi oldal „atyja”, valamint ennek magyar változata, az Iwiw. Ezek az úgynevezett általános közösségi site-ok, ahová a felhasználók pusztán alapvető adataikat megadva regisztráltak be, és ismerőseik közül boldog-boldogtalant bejelöltek. Az USA-ban azonban ennél már előrébb járnak: egyre népszerűbbé válnak azok a közösségi szolgáltatások, amik csak az azonos érdeklődő embereket tömörítik klubszerűen. Például külön site-ja van a motorok rajongóinak, a macskaimádóknak – és a sor még sokáig folytatható lenne.

Ted Rheingold, a Dogster és testvérsite-ja, a Catster megalkotója szerint: „Ezek a felnőtteknek szóló megosztó-szolgáltatások biztonságos, vicces, informatív környezetet biztosítanak. Nem kell közzétenni neveket vagy fényképeket a tulajdonosokról. Senki sem fogja azzal traktálni a felhasználót, hogy gagyi zenét szeret.” Ugyanakkor mégis összeköti a hasonszőrű érdeklődési körrel rendelkező internetezőket.

Egészen furcsa ötletek hívtak létre egy-egy ilyen közösségi site-ot. Például a Velospace megalkotója, a 25 éves jogi hallgató, Greg Smith azért hozta létre bicikliközpontú szolgáltatását, mert télen eléggé behatároltak szülővárosában, Chicago-ban a bringákkal való foglalkozási lehetőségek. A már körülbelül 5 ezer taggal rendelkező site-tal így végre kielégíthette kíváncsiságát, és olyan kerékpárokat is láthatott, amelyeket a való életben még nyáron sem.

Kicsik, de érdekesek
Az egyértelműnek tűnik, hogy a fentiekhez hasonló közösségi oldalak rajongótábora nagyságrendekkel tér el a nagy, általános szolgáltatást használókéhoz képest. Ugyanakkor egy ilyen webhelyre való regisztrálással csak olyan emberekkel kerül kapcsolatba az érdeklődő, akik hasonló rajongással bírnak, mint a regisztráló – ráadásul azonnal ilyen internetezők „veszik körül”, és nem kell több tucat (vagy száz) profilt átnézni, amíg rajongótársra akad, szemben a milliós táborral rendelkező szolgáltatásokkal. Sokan biztonságosabbnak is érzik ezeket a „találkozóhelyeket” az általános közösségi site-okkal szemben, hiszen például a Velospace-en az emberek biciklijük adatait osztják meg egymással, nem a sajátjaikat.

Rheingold szerint: „Már nem egyszer láttam ahhoz hasonló eseteket, amikor egy new yorki cég IT-osztályának vezetője a szerves kutyatápról beszélgetett egy, Alaszka kemény vidékén élő nővel. Ha nem lenne ez a környezet, valószínű, hogy sosem akadtak volna egymásra.”Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek