Connect with us

technokrata

Divatjamúlt lett az Iwiw?

Kütyük

Divatjamúlt lett az Iwiw?

Új őrület szorítja háttérbe a „hagyományos” közösségi hálózatokat.

Alig pár éve mutatkozott be a Myspace, minden, a mai értelemben vett közösségi oldal „atyja”, valamint ennek magyar változata, az Iwiw. Ezek az úgynevezett általános közösségi site-ok, ahová a felhasználók pusztán alapvető adataikat megadva regisztráltak be, és ismerőseik közül boldog-boldogtalant bejelöltek. Az USA-ban azonban ennél már előrébb járnak: egyre népszerűbbé válnak azok a közösségi szolgáltatások, amik csak az azonos érdeklődő embereket tömörítik klubszerűen. Például külön site-ja van a motorok rajongóinak, a macskaimádóknak – és a sor még sokáig folytatható lenne.

Ted Rheingold, a Dogster és testvérsite-ja, a Catster megalkotója szerint: „Ezek a felnőtteknek szóló megosztó-szolgáltatások biztonságos, vicces, informatív környezetet biztosítanak. Nem kell közzétenni neveket vagy fényképeket a tulajdonosokról. Senki sem fogja azzal traktálni a felhasználót, hogy gagyi zenét szeret.” Ugyanakkor mégis összeköti a hasonszőrű érdeklődési körrel rendelkező internetezőket.

Egészen furcsa ötletek hívtak létre egy-egy ilyen közösségi site-ot. Például a Velospace megalkotója, a 25 éves jogi hallgató, Greg Smith azért hozta létre bicikliközpontú szolgáltatását, mert télen eléggé behatároltak szülővárosában, Chicago-ban a bringákkal való foglalkozási lehetőségek. A már körülbelül 5 ezer taggal rendelkező site-tal így végre kielégíthette kíváncsiságát, és olyan kerékpárokat is láthatott, amelyeket a való életben még nyáron sem.

Kicsik, de érdekesek
Az egyértelműnek tűnik, hogy a fentiekhez hasonló közösségi oldalak rajongótábora nagyságrendekkel tér el a nagy, általános szolgáltatást használókéhoz képest. Ugyanakkor egy ilyen webhelyre való regisztrálással csak olyan emberekkel kerül kapcsolatba az érdeklődő, akik hasonló rajongással bírnak, mint a regisztráló – ráadásul azonnal ilyen internetezők „veszik körül”, és nem kell több tucat (vagy száz) profilt átnézni, amíg rajongótársra akad, szemben a milliós táborral rendelkező szolgáltatásokkal. Sokan biztonságosabbnak is érzik ezeket a „találkozóhelyeket” az általános közösségi site-okkal szemben, hiszen például a Velospace-en az emberek biciklijük adatait osztják meg egymással, nem a sajátjaikat.

Rheingold szerint: „Már nem egyszer láttam ahhoz hasonló eseteket, amikor egy new yorki cég IT-osztályának vezetője a szerves kutyatápról beszélgetett egy, Alaszka kemény vidékén élő nővel. Ha nem lenne ez a környezet, valószínű, hogy sosem akadtak volna egymásra.”Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd