Connect with us

technokrata

Dalok másolásvédelem nélkül – kezd észbekapni a zeneipar?

Kütyük

Dalok másolásvédelem nélkül – kezd észbekapni a zeneipar?

A legnagyobb kiadó is a DRM-mentes zenék irányába kacsintgat.

A nyár elején már pedzegette a témát az EMI – amint arról mi is írtunk, az Apple a kiadó egyes dalait (Coldplay, The Rolling Stones, Frank Sinatra műveit, de a Beatles számokat nem) már DRM-mentes formátumban kínálja. Vagyis aki letölti a dalokat, az utána szabadon másolhatja őket (saját céljaira) – a digitális jogkezelési eljárások eddig pont ezt hivatottak meggátolni. Az EMI persze óvatosan lépett be erre az egyelőre ismeretlen piacra: jogvédelem nélküli dalai drágábban, 1,3 dollárért vehetők meg, szemben a másolásvédett zenékkel, melyekért 1 dollárt kell kifizetni. Az előbbi azonban jobb minőséget is ígér: 256 Kbps-os AAC formátumban érhetők el a többe kerülő dalok, míg a „régi változat” pontosan fele ekkora bitrátán kelleti magát.

A minap újabb nagy kiadó csatlakozott a másolásvédelmi eljárásoknak hátat fordítók egyre növekvő táborához: ezúttal a Universal Music Group jelentette be, hogy a következő néhány hónap során DRM-mentes zeneszámok értékesítésébe kezd. Azért fontos ez a bejelentés, mert míg az EMI is igen nagy részét birtokolja a piacnak, addig a Universal egyenesen a legnagyobbnak számít. Vagyis olyan folyamatot indíthat be, aminek révén talán végleg múlttá válhat a felhasználók zenei szokásaival szembemenő másolásvédelem alkalmazási gyakorlata.

A kiadó közlése szerint nem indít újabb szolgáltatásokat, hanem a már használt felületeken (digitális zeneáruházak, online hirdetési helyek, művészek website-jai) keresztül áll át a DRM-mentes dalterjesztésre. Ugyanakkor az online disztribúció vitathatatlan bajnokát, az Apple-t a Universal ezúttal kihagyni látszik a buliból. Persze a tesztidőszak végével ez megváltozhat – jelenleg ugyanis próbafázisban van a projekt. Azt vizsgálják a kiadó vezetői, hogy milyen hatással van a lépés az internetes kalózkodásra – valószínűsíthető, hogy nem sok vizet kavar majd a váltás, hiszen az olyan file-csere technikák, mint a Bittorrent, révén eddig is szinte minden védett dalról nagy üzemben terjesztették az internetezők a másolásvédelem-mentes példányokat.

Persze a DRM-től való eltávolodást arra is felhasználhatja az óriásvállalat, hogy csökkentse függését az Apple-től. A zeneipar képviselőinek jelentős része ugyanis úgy gondolja, hogy Steve Jobs vállalata már (túl) nagy fennhatósággal rendelkezik az internetes zenekereskedelem területén, és ideje lenne növelni a versenyt a piacon. Azt nehezményezik, hogy a Macintosh-ról és iPodról ismertté vált cég komoly befolyással rendelkezik az árképzési politikában, illetve egyáltalán, a digitális zenékkel kapcsolatos kérdésekben.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd