Connect with us

technokrata

Dalok másolásvédelem nélkül – kezd észbekapni a zeneipar?

Kütyük

Dalok másolásvédelem nélkül – kezd észbekapni a zeneipar?

A legnagyobb kiadó is a DRM-mentes zenék irányába kacsintgat.

A nyár elején már pedzegette a témát az EMI – amint arról mi is írtunk, az Apple a kiadó egyes dalait (Coldplay, The Rolling Stones, Frank Sinatra műveit, de a Beatles számokat nem) már DRM-mentes formátumban kínálja. Vagyis aki letölti a dalokat, az utána szabadon másolhatja őket (saját céljaira) – a digitális jogkezelési eljárások eddig pont ezt hivatottak meggátolni. Az EMI persze óvatosan lépett be erre az egyelőre ismeretlen piacra: jogvédelem nélküli dalai drágábban, 1,3 dollárért vehetők meg, szemben a másolásvédett zenékkel, melyekért 1 dollárt kell kifizetni. Az előbbi azonban jobb minőséget is ígér: 256 Kbps-os AAC formátumban érhetők el a többe kerülő dalok, míg a „régi változat” pontosan fele ekkora bitrátán kelleti magát.

A minap újabb nagy kiadó csatlakozott a másolásvédelmi eljárásoknak hátat fordítók egyre növekvő táborához: ezúttal a Universal Music Group jelentette be, hogy a következő néhány hónap során DRM-mentes zeneszámok értékesítésébe kezd. Azért fontos ez a bejelentés, mert míg az EMI is igen nagy részét birtokolja a piacnak, addig a Universal egyenesen a legnagyobbnak számít. Vagyis olyan folyamatot indíthat be, aminek révén talán végleg múlttá válhat a felhasználók zenei szokásaival szembemenő másolásvédelem alkalmazási gyakorlata.

A kiadó közlése szerint nem indít újabb szolgáltatásokat, hanem a már használt felületeken (digitális zeneáruházak, online hirdetési helyek, művészek website-jai) keresztül áll át a DRM-mentes dalterjesztésre. Ugyanakkor az online disztribúció vitathatatlan bajnokát, az Apple-t a Universal ezúttal kihagyni látszik a buliból. Persze a tesztidőszak végével ez megváltozhat – jelenleg ugyanis próbafázisban van a projekt. Azt vizsgálják a kiadó vezetői, hogy milyen hatással van a lépés az internetes kalózkodásra – valószínűsíthető, hogy nem sok vizet kavar majd a váltás, hiszen az olyan file-csere technikák, mint a Bittorrent, révén eddig is szinte minden védett dalról nagy üzemben terjesztették az internetezők a másolásvédelem-mentes példányokat.

Persze a DRM-től való eltávolodást arra is felhasználhatja az óriásvállalat, hogy csökkentse függését az Apple-től. A zeneipar képviselőinek jelentős része ugyanis úgy gondolja, hogy Steve Jobs vállalata már (túl) nagy fennhatósággal rendelkezik az internetes zenekereskedelem területén, és ideje lenne növelni a versenyt a piacon. Azt nehezményezik, hogy a Macintosh-ról és iPodról ismertté vált cég komoly befolyással rendelkezik az árképzési politikában, illetve egyáltalán, a digitális zenékkel kapcsolatos kérdésekben.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek