Connect with us

technokrata

Letartóztatták az önjelölt Harry Potter fordítót

Kütyük

Letartóztatták az önjelölt Harry Potter fordítót

Rendőrségi bilincs kattant a túlbuzgó tinédzser csuklóján.

Az elmúlt hetek/hónapok a rajongók számára a Harry Potter láz kicsúcsosodásának ideje volt. Nemcsak hogy júliusban kezdték adni a mozik a varázslóinas ötödik roxforti évének megfilmesített kalandját, de a hónapforduló idején lett esedékes J. K. Rowling legújabb, és egyben a meseszériát tekintve utolsó könyvének megjelenése is. Amint arról mi is többször beszámoltunk, a nyáron többször is felröppent a hír, hogy kilopták a kéziratot – hol a nyomdából, hol a kiadótól, állították a tolvajok. A minap azonban egy egészen más jellegű esetből lett rendőrségi ügy.

A francia lapok arról tájékoztatták a nyilvánosságot, hogy az ország egy középiskolai diákját a helyi hatóságok az angol kiadás lefordításával és engedély nélküli terjesztésével vádolják. Egy 16 éves, Aix-en-Provence régióból származó tinédzser azután került előzetes letartóztatásba, hogy az angol változat megjelenését követő alig néhány nap után már elérhetővé is vált a könyv első három fejezetének hevenyészett francia fordítása a Világhálón. Az esetről elsőként a Le Parisien újság számolt be.

Az Eiffel-torony hazájában a Gallimard nevű könyvkiadó szerezte meg a jogokat a Harry Potter könyvek kiadására. Egy szóvivőjük a fent említett eset után nem sokkal jelentette be a nyilvánosság számára, hogy miután a termékhamisítással foglalkozó rendőrségi részleg felfedezte a történteket, kapcsolatba léptek Rowling ügyvédjével. A rendőrség egyelőre nem kívánt kommentárt fűzni az esethez, és azt sem tudni még, hogy vajon az angol írónő bepereli-e majd a film főhősével egyidős francia rajongóját.

A hivatalos, francia nyelvű Harry Potter és a halálos ereklyék könyvre egyébként október 26-ig kell várniuk a mesesorozatot kedvelőknek; ekkora ígérte ugyanis a Gallimard a „gall” fordítást. És ezzel a francia gyerekek még igen jól jártak – hazánkban csak a jövő év elején jelenik meg magyarul a varázslótanonc utolsó kalandja. Természetesen angolul szerte Európában megvásárolható az eredeti – talán ennek is köszönhető, hogy mindegyik kötet közül ez lett a leggyorsabban fogyó kiadás. A megjelenése után mindössze 24 órának kellett eltelnie, hogy 11 milliónál is több példány találjon gazdára.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd