Connect with us

technokrata

Átnevelőtábor Internet-függőknek

Kütyük

Átnevelőtábor Internet-függőknek

Hol máshol, mint Kínában…

Két éve írtunk az első olyan klinikai osztályról (hivatalos nevén Internet Függőség Kezelő Központ), melyet kifejezetten az Internet-függőségben szenvedők számára nyitottak meg a rizs hazájában. A Pekingben található intézményben a „betegek” számára korai kelést (reggel 6 óra) írtak elő, melyet sportprogramok, akupunktúrás kezelések és meditációs gyakorlatok követnek – csupa olyan elfoglaltság, ami igyekszik az internetfüggő embereket „visszahozni” a való világba. Úgy tűnik, hogy a kezdeményezés sikerrel járt, mert a távol-keleti vezetés most hasonló projektbe vágta a fejszét: nyári tábort alapított az online élettől elszakadni nem tudók számára.

Jelenleg kísérleti stádiumban van a 10 napos programot nyújtó tábor; itt 40 fiatal felnőtt próbálkozik visszailleszkedni a társadalomba. A 14-22 éves fiatalok naponta egyszer pszichológiai teszten esnek át, ahol felmérik mentális állapotukat, majd értékelik a kapott eredményeket. Azt remélik a tábort vezetők, hogy ezzel megnyílhat a rehabilitáció útja a mintegy 2,6 millió fiatal kínai előtt, akik a 18 éves kor alatti internetező tinédzserek 20 milliós táborához tartoznak, ám a többséggel szemben nem tudják a helyén kezelni a digitális világot.

A klinikához képest emberibb körülmények várnak a gyógyulni vágyókra, legalábbis a táborban például (még) nem alkalmaznak elektrosokkos kezeléseket. Az online játékok, internetes pornográfia rabjaiként élő fiatalok amúgy Kínában egészen veszélyessé válnak: a több mint 113 ezer Internet-kávézó valamelyikében megtalálható addikt réteg nem ritkán kisebb bűnügyekbe is keveredik, de volt már példa arra is, hogy valaki a monitor előtt halt meg, annyira túlhajtotta a szervezetét.

Helyi sajátosság, hogy Sanghajban szervezett önkéntesek csapata járja a város utcáit, és igyekszik megakadályozni a kiskorúakat abban, hogy betérjenek az Internet-kávézókba – olyan önkéntes munkát végeznek, mint amilyet annak idején az úttörők. Érdekes ugyanakkor, hogy a nemzetközi orvosi vélemény megosztott abban a kérdésben, hogy vajon az alkoholizmushoz és a drogokhoz való kapcsolathoz hasonló függőséget okoz-e az Internet.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd