Connect with us

technokrata

A nagy LCD-titok lopás

Kütyük

A nagy LCD-titok lopás

Illegálisan szép a kép a folyadékkristályos monitorok, tévék és mobiltelefonok zömében?

Hétfőn indított pert a Sharp Electronics az Egyesült Államokban a Samsung Electronics ellen. A két távol-keleti alapítású, multinacionális vállalat azért találta magát a bíróságon, mert – a Sharp állítása szerint – a Samsung engedély nélkül használt fel védett szabadalmakat LCD tévéiben, monitoraiban és mobiltelefon kijelzőiben. A Texas-i kerületi bíróságon rögzített beadvány szerint a Samsung a Sharp öt olyan szabadalmát alkalmazta termékeiben, amelyekre nem kért engedélyt; ezért ez utóbbi vállalat kártérítést követel, illetve azt, hogy az érintett termékek gyártását állítassa le a bíróság. A perirat állítása értelmében az egyik, önkéntesen „átemelt” szabadalom egy képjavító technika, amivel sokkal szebb képet adnak a folyadékkristályos elven üzemelő televíziós készülékek.

Maga a per egy olyan időszakban indult, amikor a korábban évekig tartó, magas profitrátával kecsegtető LCD-gyártás már egyre szűkebb nyereséget termel az érintett vállalatok számára – egy ilyen eljárás elvesztése nagy csapás lenne a Samsung számára. Még annak ellenére is, hogy jelenleg piacvezető pozícióban van: a távol-keleti óriás áll az LCD gyártás/fejlesztés képzeletbeli dobogójának legfelső fokán (őt követi a Sony, és „csak” harmadik a Sharp). Ez utóbbi vállalat azonban komoly tőkét mozgat meg, hogy még előrébb léphessen a rangsorban: amint arról mi is írtunk, a múlt héten jelentette be, hogy 3,2 milliárd dollárért felépíti a világ legnagyobb, LCD-paneleket gyártó üzemét Japánban (erről bővebben itt). A cég állítása szerint ennek az üzemnek a létrehozásával visszaszerezheti piacvezető helyét.

„Többször is beszéltünk a témáról a Samsunggal, de úgy tűnt, hogy nehezen lehetne megoldani a problémát pusztán tárgyalásos úton.” – mondta Mijuki Nakajama, a Sharp egyik szóvivője – „Elsődleges célunk tehát az a perrel, hogy előremozdítsuk a holtpontra jutott helyzetet.” Ezt Chris Goodhart, a Samsung szóvivője nem kívánta kommentálni, arra hivatkozva, hogy eljárás alatt álló peres ügyekhez nem fűz kommentárt a cég.

Nem ez az első ilyen húzása a Sharpnak: júniusban már beperelte a tajvani HannStar Display nevű vállalatot, amely szintén LCD szabadalmakat sértett. A Samsung ellen azonban még sosem kellett jogi lépéseket tennie a cégnek – egészen mostanáig.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd