Connect with us

technokrata

A nagy LCD-titok lopás

Kütyük

A nagy LCD-titok lopás

Illegálisan szép a kép a folyadékkristályos monitorok, tévék és mobiltelefonok zömében?

Hétfőn indított pert a Sharp Electronics az Egyesült Államokban a Samsung Electronics ellen. A két távol-keleti alapítású, multinacionális vállalat azért találta magát a bíróságon, mert – a Sharp állítása szerint – a Samsung engedély nélkül használt fel védett szabadalmakat LCD tévéiben, monitoraiban és mobiltelefon kijelzőiben. A Texas-i kerületi bíróságon rögzített beadvány szerint a Samsung a Sharp öt olyan szabadalmát alkalmazta termékeiben, amelyekre nem kért engedélyt; ezért ez utóbbi vállalat kártérítést követel, illetve azt, hogy az érintett termékek gyártását állítassa le a bíróság. A perirat állítása értelmében az egyik, önkéntesen „átemelt” szabadalom egy képjavító technika, amivel sokkal szebb képet adnak a folyadékkristályos elven üzemelő televíziós készülékek.

Maga a per egy olyan időszakban indult, amikor a korábban évekig tartó, magas profitrátával kecsegtető LCD-gyártás már egyre szűkebb nyereséget termel az érintett vállalatok számára – egy ilyen eljárás elvesztése nagy csapás lenne a Samsung számára. Még annak ellenére is, hogy jelenleg piacvezető pozícióban van: a távol-keleti óriás áll az LCD gyártás/fejlesztés képzeletbeli dobogójának legfelső fokán (őt követi a Sony, és „csak” harmadik a Sharp). Ez utóbbi vállalat azonban komoly tőkét mozgat meg, hogy még előrébb léphessen a rangsorban: amint arról mi is írtunk, a múlt héten jelentette be, hogy 3,2 milliárd dollárért felépíti a világ legnagyobb, LCD-paneleket gyártó üzemét Japánban (erről bővebben itt). A cég állítása szerint ennek az üzemnek a létrehozásával visszaszerezheti piacvezető helyét.

„Többször is beszéltünk a témáról a Samsunggal, de úgy tűnt, hogy nehezen lehetne megoldani a problémát pusztán tárgyalásos úton.” – mondta Mijuki Nakajama, a Sharp egyik szóvivője – „Elsődleges célunk tehát az a perrel, hogy előremozdítsuk a holtpontra jutott helyzetet.” Ezt Chris Goodhart, a Samsung szóvivője nem kívánta kommentálni, arra hivatkozva, hogy eljárás alatt álló peres ügyekhez nem fűz kommentárt a cég.

Nem ez az első ilyen húzása a Sharpnak: júniusban már beperelte a tajvani HannStar Display nevű vállalatot, amely szintén LCD szabadalmakat sértett. A Samsung ellen azonban még sosem kellett jogi lépéseket tennie a cégnek – egészen mostanáig.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek