Connect with us

technokrata

Tüntessük el nyomainkat az Internetről

Kütyük

Tüntessük el nyomainkat az Internetről

A melegen ajánlott tisztogatáshoz hivatásos segítséget is kérhetünk.

Pár hónapja írtunk arról, hogy egyre gyakrabban néznek utána a munkaadók az álláshirdetésre jelentkezőknek az Interneten – ezt az olyan közösségi oldalak, mint a Myspace vagy az Iwiw, az elmúlt egy-két évben igen könnyen véghez vihető feladattá tették. Emellett a blogolás, a videók Internetre való feltöltése szintén az adott személy virtuális lenyomata, és sokat elárulhat habitusáról – nem kizárt, hogy olyan dolgokat, melyeket nem feltétlenül osztana meg leendő munkaadójával. Ugyanakkor nem csak negatív hatása lehet az online fellelhető adatoknak – a tanulmányban részt vevő humánerőforrás-menedzserek pozitív döntéseinek 13 százalékát a Weben fellelt információk véglegesítették.

A korábbi cikkünk óta több új felmérés is készült, amik a jelenség erősödését mutatják. Például a Careerbuilder.com és 1150 HR-es együttműködésével készült kutatás szerint a keresőmotorokat a menedzserek 26 százaléka használja a leendő munkavállaló felvétele előtt, hogy többet derítsen ki róla, és 12 százalékuk még a közösségi oldalak böngészését is elvégzi. Különösen ez utóbbi nyom sokat a latban, hiszen ezeken az oldalakon az emberek még gyakran önmagukhoz hűen mutatkoznak meg a világ előtt – ennek következtében a munkaerő-felvételt intéző alkalmazott átlagosan az esetek 63 százalékában dönt az elutasítás mellett, ha felkereste a pályázó Myspace oldalát.

Olyan eredményekre is rá lehet így bukkanni a pályázóval kapcsolatban, amelyekre nem tért ki sem az önéletrajzában, sem a felvételi beszélgetések során. Érdemes tehát komolyan venni online jelenlétünk moderálását, hiszen azokat nem csak mi vagy közvetlen ismerőseink láthatják – legalábbis az álláskeresést megelőzően. És ebben már nincsen egyedül az internetező, hiszen az USA-ban már megjelentek az első olyan vállalkozások, amelyek segítenek eltüntetni, vagy legalábbis kozmetikázni a segítséget kérő digitális ujjlenyomatát.

Havi 10 dollárért például a Reputationdefender.com üzemeltetői vállalják, hogy a felhasználó nevét folyamatosan ellenőrzik az Interneten – és nem csak a Google segítségével, hanem még jelszóval védett site-okon is. A kutatások eredményéről aztán rendszeresen tájékoztatják az ügyfélt, aki ezen ismeretek birtokában megteheti a szükséges lépéseket. Ha hajlandó havi 30 dollárt fizetni, akkor még ezt a munkát is elvégzik helyette – minden kompromittáló képet eltüntetnek a közösségi site-okról, minden, az ügyfélre negatív bejegyzést kiszednek a blogokból, eltávolíttatják a nem kívánt linkeket stb.; azaz online nagytakarítást végeznek utána.

Mindössze 28 éves a fenti site kitalálója, üzemeltetője: a Harvardi Jogi Iskolában Végzett Michael Fertik nemrég vágott bele a vállalkozásba. Fertik szolgáltatása az egyén oldaláról biztosít lehetőségeket, ám például a Defendmyname.com mindkét felet kiszolgálja. A mindössze két éves, portlandi cég nem csak egyéneknek, hanem akár nagyvállalatok részére is vállal internetes rendrakást. Hiszen egy cégnek sem jön rosszul, ha jobb képet mutat róla az utána érdeklődőknek a Világháló.

Persze ezeket a feladatokat ki-ki maga is elvégezheti, és így még pénzbe sem kerül privát szféránk védelme.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd