Connect with us

technokrata

Internet: elsőbbséget a hangnak és a videónak!

Kütyük

Internet: elsőbbséget a hangnak és a videónak!

Új routerek tehetik zökkenőmentessé az online filmnézést.

Amint arról már tegnap is írtunk, az Internetet eredeti valójában nem a mostanihoz mérhető adatforgalom elviselésére fejlesztették. Míg létrehozásakor a késés nélküli adattovábbítás nem jelentkezett fontos igényként, mára ez alaposan megváltozott. Az Interneten keresztül folyó beszélgetések, a videotárgyalások korában egyre kevésbé engedhető meg, hogy (akár tized)másodpercekre megálljon a kommunikáció.

Az adatfolyam továbbításáért olyan hálózati eszközök felelnek, amelyek nem feltétlenül veszik figyelembe a speciális adatfajtákkal szemben támasztott igényeket. Ezen változtatna az Anagran FR-1000 Flow Router névre keresztelt eszköz, amely képes különbséget tenni az adattípusok között. A streaming tartalmaknak olyan „pályákat” biztosít, aminek következtében azok elsőbbséget élveznek a többi adatforgalommal (e-mailek, FTP-s csatlakozások stb.) szemben. Így tulajdonképpen ez utóbbiaknál valamivel megnő a késleltetési idő, ám ez használatuk során nem válik feltűnővé az internetezők számára; cserébe azonban például a VoIP kommunikáció szakadozása megszűnhet.

Egy ideje már léteznek ilyen feladatot ellátni képes útválasztók, mitől más akkor a fent említett router? Abban különbözik társaitól, hogy az az Anagran nevű cég készíti, amelyet Larry Roberts alapított – ugyanaz az ember, aki anno az ARPANet létrehozása felett is bábáskodott. Roberts elmondása szerint az FR-1000-ek a vele egy szintű routerekhez képest körülbelül harmadannyiba kerülnek, ráadásul mintegy 80 százalékkal kevesebbet fogyasztanak. Emellett figyelmeztetni tudják használójukat (vagyis az Internet-szolgáltatót), ha annyira megnő a rajtuk keresztüláramló adatforgalom, hogy a video- és audiofolyamok folytonossága nem tartható fent. Ekkor tulajdonképpen a hagyományos telefonhálózatok „foglalt” jelzésével találkozik az internetező. Az ilyen típusú adatforgalom megbízhatóságának növelésével ráadásul a VoIP egy nagy hiányossága is kiküszöbölhető lenne: nevezetesen az, hogy a rá alapuló készülékek nem használhatók vészhívóként (erre egyébként a Skype-funkcionalitással forgalomba hozott eszközök esetében mindig külön fel is hívják a figyelmet).

Mindamellett nem csak a modernkori telefonálás terjedése gyorsulna fel a routerek gyors adoptálásával. A telemedicina, a távgyógyászat is sokat profitálhatna belőle – végre lehetővé válna az akár több száz kilométerről történő operálás is, annak veszélye nélkül, hogy szakadozik a kapcsolat – ami egy sebészeti bevatkozás alatt kellemetlen következményekkel járhat a páciens számára. Emellett a videokonferenciák ma még többnyire gyatra minőségének javításával ez a fajta kommunikáció is népszerűbbé válhatna.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek