Connect with us

technokrata

Internet: elsőbbséget a hangnak és a videónak!

Kütyük

Internet: elsőbbséget a hangnak és a videónak!

Új routerek tehetik zökkenőmentessé az online filmnézést.

Amint arról már tegnap is írtunk, az Internetet eredeti valójában nem a mostanihoz mérhető adatforgalom elviselésére fejlesztették. Míg létrehozásakor a késés nélküli adattovábbítás nem jelentkezett fontos igényként, mára ez alaposan megváltozott. Az Interneten keresztül folyó beszélgetések, a videotárgyalások korában egyre kevésbé engedhető meg, hogy (akár tized)másodpercekre megálljon a kommunikáció.

Az adatfolyam továbbításáért olyan hálózati eszközök felelnek, amelyek nem feltétlenül veszik figyelembe a speciális adatfajtákkal szemben támasztott igényeket. Ezen változtatna az Anagran FR-1000 Flow Router névre keresztelt eszköz, amely képes különbséget tenni az adattípusok között. A streaming tartalmaknak olyan „pályákat” biztosít, aminek következtében azok elsőbbséget élveznek a többi adatforgalommal (e-mailek, FTP-s csatlakozások stb.) szemben. Így tulajdonképpen ez utóbbiaknál valamivel megnő a késleltetési idő, ám ez használatuk során nem válik feltűnővé az internetezők számára; cserébe azonban például a VoIP kommunikáció szakadozása megszűnhet.

Egy ideje már léteznek ilyen feladatot ellátni képes útválasztók, mitől más akkor a fent említett router? Abban különbözik társaitól, hogy az az Anagran nevű cég készíti, amelyet Larry Roberts alapított – ugyanaz az ember, aki anno az ARPANet létrehozása felett is bábáskodott. Roberts elmondása szerint az FR-1000-ek a vele egy szintű routerekhez képest körülbelül harmadannyiba kerülnek, ráadásul mintegy 80 százalékkal kevesebbet fogyasztanak. Emellett figyelmeztetni tudják használójukat (vagyis az Internet-szolgáltatót), ha annyira megnő a rajtuk keresztüláramló adatforgalom, hogy a video- és audiofolyamok folytonossága nem tartható fent. Ekkor tulajdonképpen a hagyományos telefonhálózatok „foglalt” jelzésével találkozik az internetező. Az ilyen típusú adatforgalom megbízhatóságának növelésével ráadásul a VoIP egy nagy hiányossága is kiküszöbölhető lenne: nevezetesen az, hogy a rá alapuló készülékek nem használhatók vészhívóként (erre egyébként a Skype-funkcionalitással forgalomba hozott eszközök esetében mindig külön fel is hívják a figyelmet).

Mindamellett nem csak a modernkori telefonálás terjedése gyorsulna fel a routerek gyors adoptálásával. A telemedicina, a távgyógyászat is sokat profitálhatna belőle – végre lehetővé válna az akár több száz kilométerről történő operálás is, annak veszélye nélkül, hogy szakadozik a kapcsolat – ami egy sebészeti bevatkozás alatt kellemetlen következményekkel járhat a páciens számára. Emellett a videokonferenciák ma még többnyire gyatra minőségének javításával ez a fajta kommunikáció is népszerűbbé válhatna.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd