Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Nokia 6120 classic – olcsó, okos, telefon

Kütyük

Teszt: Nokia 6120 classic – olcsó, okos, telefon

Ebben a tesztben egy olyan készüléket mutatunk be Olvasóinknak, melyről első pillantásra nagyon kevesen gondolnák, hogy egy rendkívül széles szolgáltatási körrel rendelkező smartphone. Pedig így van, még ha a külső megjelenés esetleg mást is sugall. Következzék hát a Nokia 6120 classic tesztje!

Smartphone, magyarul okostelefon. Ezekről a saját operációs rendszerrel rendelkező készülékekről legtöbbünknek olyan, jól megtermett, az átlagnál nagyobb és nehezebb, már-már drabális telefonok jutnak eszünkbe, melyek csak igen nehezen gyömöszölhetők bele a farmerünk zsebébe. Úgy tűnik azonban, hogy végre elérkezett az az idő, amikortól a smartphone-okra már más szemmel kell tekintenünk, és ebben komoly szerepet játszik a Nokia egyik legfrissebb modellje, a Nokia 6120 classic.

Tesztalanyunk ugyanis meglepően kis méretű és teljesen konzervatív megjelenésű, első blikkre talán nem is gondolnánk, hogy nem egy S40-alapú egyszerű mobil, hanem egy vérbeli S60-as smartphone. A Nokia jelenlegi termékkínálatában nekem személy szerint az egyik nagy kedvencem a remek ár/teljesítmény mutatóval rendelkező Nokia 6300. Kis túlzással élve a Nokia 6120 classic olyan, mint a Nokia 6300 okostelefonná avanzsált, szélesebb szolgálatási körrel rendelkező nagytesója, mely szerencsére nem is kerül sokkal többe a 6300-ánál.

A gyártó által idén áprilisban bejelentett Nokia 6120 classic jelenleg már elérhető a hazai mobil kereskedésekben (a mobil operátoroknál még nem), tehát akár azonnal be is szerezhető, no de azért a vásárlás előtt az alábbiakban még érdemes elolvasni a készülék erősségeit és negatívumait. Előre elárulom, hogy ez utóbbiból van kevesebb…

Design

A Nokia 6120 classic nem az a mobiltelefon, mely különleges formai megoldásai és design-beli trükkjei révén próbálja meg elhódítani a vásárlók szívét, hanem egy olyan egyéniség, mely inkább a belbecset helyezi a középpontba. Ennek megfelelően nincs csúszka mechanizmus, hanem egyszerű candybar kialakítást kapunk, nincsenek flancos érintőgombok, de vannak jól használható hagyományos nyomógombok, és nincs ultra-vékony készülékház, de van egy jól eltalált méretű, teljesen átlagos borítás.

Fém alkatrészeket ezúttal nem kapunk a pénzünkért, a felhasznált műanyagok pedig közepes minőségűek. Maga a telefon fekete alapszínű, de az előlap körben ezüstösen csillog, ami jelentősen javít az amúgy kicsit talán unalmasnak mondható design koncepción. És akkor most egy kicsit a méretekről: a Nokia 6120 classic egész pontosan 105 milliméter hosszú, 46 milliméter széles és 15 milliméter vastag, vagyis néhány milliméterrel szélesebb és vastagabb mint például a Nokia 6300, 89 grammos tömege azonban némileg elmarad a 6300 tömege mögött. Tény ami tény, aki kisméretű S60-as Nokia smartphone-t szeretne magának vásárolni, nem kell tovább keresgélnie: a 6120 classic neki készült!

Baloldalt sok kis lyuk jelzi, hogy alattuk ott egy nagyméretű hangszóró és ugyanezen oldalon keresendő a kemény műanyag fül alá rejtett bővítőslot, melybe maximum 2 GB kapacitású, microSD memóriakártyákat helyezhetünk be. Az ellentétes oldalra kerültek a hangerőállító gombok és a kamera dedikált gombja, legfelül pedig a bekapcsolásra, billentyűzár aktiválásra és profilváltásra is használható főkapcsoló leledzik.

A Pop-Port végre nyugdíjba vonult, így a telefon alsó élén már csak egy miniUSB, egy 2,5 milliméteres fülhallgató és egy mini akksitöltő csatlakozó aljzat van. A könnyen levehető hátlap mögött egy 890 mAh kapacitású, BL-5B típusjelzésű akkumulátor teljesít szolgálatot, mely optimális esetben 3 órás készenléti időt, illetve 9 napos készenléti időt biztosít számunkra.

Kijelző, billentyűzet

A Nokia 6120 classic-ba egy 2 colos képátlóval rendelkező kijelző került, melynél talán némileg nagyobb méretű panelt is szívesen el tudnánk képzelni, azonban figyelembe véve, hogy a készülék nem egy multimédiás csúcsmobil, hanem egy középkategóriás smartphone, teljesen korrekt választásnak mondható. A Nokia 6300-ba szerelt TFT panellel megegyező méretű, 31×41 milliméteres display a mai elvárásoknak megfelelően QVGA, vagyis 320×240 pixeles felbontású, vagyis pixeleket nagyítóval keresve sem találunk rajta. Hasonlóképp a színmélységre sem lehet egyetlen rossz szavunk sem, ugyanis az LCD több mint 16 millió színárnyalatot képes a szemünk elé tárni.

A rendkívül hasznos aktív készenlét szinte már magától értetődik, ezenkívül pedig említést érdemel a négy különböző menü stílus, a rács, a lista, a patkó és a V-alak. Ebből már könnyen kikövetkeztethető, hogy a telefonon a jelenleg elérhető legújabb szoftver, a Symbian 9.2 operációs rendszerre épülő, S60 3rd Edition Feature Pack 1 teljesít szolgálatot. A menürendszer kényünk-kedvünk szerint átvariálható, a készülék működése pedig rendkívül fürge. A három gyári téma (Noir, Original, Velvet) mellett szólnunk kell még a fokozatmentesen állítható fényerőről, illetve a három betűméretről.

Az LCD helyett szokott helyén, vagyis középen trónol az ezüst szegélyes, ötállású navigomb, melyet két-két funkció-, illetve híváskezelő gomb vesz szorosan közre, a széleken pedig egy menü- és egy törlőbillentyűt találunk. A kis ceruza ikonos szerkesztőgomb erről a telefonról hiányzik, illetve némi negatívum, hogy a billentyűk elég durván kattannak, ha lenyomjuk őket, vagyis a telefon nyomogatása némi zajt kelt.

Kamera

Először jöjjön a feketeleves: a Nokia 6120 classic optikája nem kapott elhúzható lencsevédőt, vagyis fennáll az idő előtti összekarcolódás veszélye, de ami talán ennél is fájóbb, az autofókusz és a makró mód is hiányzik a kamerából. Jó hír, hogy a Nokia 6300-val ellentétben ebben a telefonban már van LED-vaku.

A 2 megapixeles CMOS szenzorra épülő kamera maximális fotófelbontása 1.600×1.200 pixel. Ezenkívül még a következő üzemmódok állnak a rendelkezésünkre: 1.152×864, 640×480 és 320×240 pixel. A 2 megapixeles fotók minősége ha nem is kiváló, de legalábbis elfogadható, videózáskor (MPEG4) pedig a 6300-val ellentétben nem a 176×144, hanem a 320×240 pixel jelenti a felbontás-beli maximumot.

A digitális zoom fokozatmentes nagyításra képes, viszonylag gyors működésű, valamint még a legnagyobb felbontás mellett is használható. Ha túl sötét van, akkor a LED-segédfény mellett az éjszakai üzemmódot is bevethetjük, ezenkívül pedig szólnunk kell még a manuális fehéregyensúly (napos, izzó, neon) állításról, illetve a digitális effektekről (szürkeskála, szépia, negatív, napos). Sokak számára fontos lehet, hogy a kamera többek közt panorámakép készítésre is alkalmas.

A fotókat és videókat a 35 MB-os integrált memória helyett inkább a bővítőslotba tett memóriakártyára érdemes elmenteni, az alapmemóriában egyébként körülbelül 150 fotót tárolhatunk el. Az elsősorban 3G videóhívásokhoz szánt előlapi kamera 320×240 pixeles fotókat és 176×144 pixeles videókat képes rögzíteni.

Szolgáltatások

A Nokia mérnökei az S60 3rd Edition Feature Pack 1 kapcsán továbbfejlesztették az eddig nem túl okos ébresztő funkciót és végre a diktafonból is eltűnt az idegesítő 1 perces limit. A naptárban a szokásos négy eseménykategória (találkozó, emlékeztető, évforduló, teendő) fogad bennünket, a névjegyzék óriási kapacitásával pedig gyakorlatilag nem lehet betelni. Business felhasználók számára fontos a Quickoffice programcsomag, illetve az Adobe PDF támogatás.

Az MP3 eAAC+ és WMA kompatibilis zenelejátszó kapcsán nem csak a hangszín szabályozható (ötsávos EQ), hanem még a balansz, a széles sztereó funkció és basszus kiemelés is állítgatható. Mondanom sem kell, hogy a lejátszó képes a háttérbe húzódva is működni, és jó hír, hogy a fejlesztők ezúttal a sztereó Bluetooth headsetek támogatásáról, vagyis az A2DP profilról sem feledkeztek meg.

Játékból hármat kapunk, a Marble-t, a High Roller Casino-t és a City Bloxx-ot, melyek közül nekem személy szerint az utóbbi, házépítős ügyességi játék jön be leginkább. Sztereó FM rádiót is kapunk, de az RDS továbbra is csak álom marad.

A négynormás (GSM 850/900/1800/1900 MHz) Nokia 6120 classic wireless téren nagyon jól teljesít, hiszen GPRS, EDGE, UMTS és HSDPA is van benne, ráadásul a HSDPA révén nem is csak 1,8 Mbit/s-os, hanem akár 3,6 Mbit/s-os letöltési sebességet is elérhetünk. Wi-Fi és IrDA nincs a telefonban, de Bluetooth 2.0, USB Mass Storage funkció és Push To Talk igen. Az alapcsomagban egyébként a telefonon kívül egy HS-47-es vezetékes sztereó headsetet és egy USB kábelt találunk.

Konklúzió

A Nokia 6120 classic révén immár nem kell választanunk a között, hogy egy kisméretű hagyományos mobilt vásároljunk, vagy egy nagyobb méretű okostelefont, ugyanis ez a készülék kompakt méretben hozza a smartphone-ok tudását, ráadásul még multimédiás téren sincs szégyenkeznivalója, az áráról már nem is beszélve…

Pozitívum: kis méret, alacsony tömeg, szép kijelző, 2 megapixeles kamera, videótelefonálás, MP3 zenelejátszó, microSD bővíthetőség, sztereó FM rádió, Bluetooth 2.0 (A2DP) GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, Push To Talk, USB Mass Storage, gyors működés, kedvező ár.

Negatívum: közepes minőség, nincs Wi-Fi, a rádió nem RDS funkciós, a kamerából hiányzik az autofókusz.

A cikk írásának időpontjában a Nokia 6120 classic még nem kapható a hazai mobil operátoroknál. A mobil kereskedésekben jelenleg mintegy 60 ezer forintos áron szerezhető be a telefon, vagyis csak alig kerül többe, mint a Nokia 6300.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés