Connect with us

Hirdetés

technokrata

Firefox 2.0.0.6

Kütyük

Firefox 2.0.0.6

Redkordgyorsan érkezett az új változat – de miért volt szükség erre a tempóra?

Mindössze két biztonsági rést iktat ki a legújabb, 2.0.0.6-os kiadás (letöltés itt), ám ezek egyike olyan fontos volt, hogy a Mozilla a friss változatot alig két héttel a korábbi debütálás után megjelentette. A már többször említett URI-sebezhetőség volt tehát a legfőbb indoka az új verzió elérhetővé válásának: a Firefox – Internet Explorer közös hibájáról bővebben itt lehet tájékozódni. A másik sebezhetőség az about:blank ablakokon keresztül veszélyeztette a felhasználókat: engedély nélküli jogosultság-bővülést tett lehetővé a böngészőben.

Firefox 2
A Firefox továbbfejlesztése során számos felhasználói véleményt meghallgattak a Mozilla programozói. Többek között az internetezők szerették volna, ha a browser egyes fülei (tab) külön-külön is bezáró gombot kapnának. A kérés meghallgatásra talált: immár ott lapul a piros négyzetben világos X minden megnyitott fül jobb sarkában. Az új szoftver két lehetőséget kínál a fülekben megnyitott weblapok újranyitására. Az egyik – alapértelmezett -, hogy a monitor előtt ülő visszaállíthatja a megnyitott oldalakat; de az alkalmazás konfigurálható úgy is, hogy az öt utoljára meglátogatott oldal automatikusan kerüljön megnyitásra a lefagyást követően.

Immár a Firefox (is) rendelkezik jelszóhalász támadások elleni védelemmel. Az antiphishing szűrő azonban nem egyenként ellenőrzi a felhasználó által meglátogatott weblapokat és hasonlítja össze egy harmadik cég által karban tartott listával, hanem saját feketelistával rendelkezik, melyet, ha kell, félóránként frissít a cég. A szoftvert beépített szóellenőrzővel is ellátták – ehhez hasonlókkal szövegszerkesztő alkalmazásokban találkozhat az ember. Működési módja hasonlít a Microsoft Wordben használt technikához: pirossal húzza alá az általa nem ismert (hibás) szavakat, az ezekre való jobb kattintással pedig megjelenik egy menü, amiben ajánlásokat tesz a Firefox az adott szó másképp (helyesen) való írására.

Változott némileg a keresés folyamata is. A szoftver javaslatokat tesz, miután a felhasználó begépelte az integrált kereső beviteli mezőjébe egy szó első néhány betűjét. Ezek a javaslatok természetesen függenek az alkalmazott keresőmotortól – a Firefox 2.0 a Google, a Yahoo és az Ask.com motorjait használja. Azért, hogy ez a szolgáltatás ne zavarja a böngésző internetezőt, a javasolt kifejezések elkülönítetten jelennek meg, a keresőmező alatt.

A legfrissebb kiadás mindhárom platformra (Windows, Linux, Mac OS X) itt tölthető le.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés