Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Wikipedia keresője lenyomná a Google-t

Kütyük

A Wikipedia keresője lenyomná a Google-t

Saját térfelén vernék el a keresőóriást?

Jimmy Wales, az ingyenesen használható, gyakorlatilag bárki által szerkeszthető online enciklopédia, a Wikipedia megalkotója nemrég részleteket közölt egy közösségi fejlesztésű nyíltforrású keresőmotorról. Új, a Wikipedia-tól független website-ot is tervez a szolgáltatás alá adni, mely 2007 végén indulhat el – ekkora lesz működőképes az emberi segítségnyújtást a számítógépes keresésekkel kombináló szolgáltatás. Mindez valószínűleg a Wikia név égisze alatt jön létre; Wales ezen kereskedelmi vállalata révén vásárolta meg a Grub nevű webes adatgyűjtő (crawler) használati jogait.

Mit tud a Grub? Nos, ez egy olyan program, ami letöltés és feltelepítés után a felhasználó számítógépének szabad számítási kapacitását használja ki. Amennyiben széles körben használják, a Wikia számára nem lesz szükség saját crawling hálózat létrehozására. Így tulajdonképpen kétszeresen is az emberi segítőkészségre támaszkodik Wales keresőszolgáltatása, hiszen a gépi keresések mellett a humán erőforrásokat is alkalmazza a minél relevánsabb találatok megjelenítéséhez. Az ötletgazda szerint így könnyebb megbirkózni például a többjelentésű szavak kezelésével.

„Amennyiben jó minőségű keresési eredményeket kapunk, azt hiszem, igazán megváltozhat a keresővállalatoknál jelenleg fennálló erőegyensúly.” – mondta Wales egy szoftverfejlesztő konferencián, Oregonban. Ebben pedig sokan bíznak: a Wikia eddig több mint 14 millió dollárt „kalapolt össze” a projekthez; többek között az Amazon.com is segíti az új kereső létrejöttét. Az online könyvforgalmazásról ismertté vált vállalat 10 millió dollárral támogatta Wales elképzelését.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés