Connect with us

technokrata

Mozilla: válik a Firefox

Kütyük

Mozilla: válik a Firefox

Régóta tartó hagyomány törhet meg nemsokára.

Weblogjában közölte Mitchell Baker, a Mozilla vezérigazgatója, hogy a Thunderbird e-mailkliens új, különálló szervezeti egység keretei között folytatja életútját, mivel a Mozilla Foundation még jobban a Firefox alternatív böngészőre kíván fókuszálni. A bejelentés nem sokkal Thunderbird július 20-i frissítése után történt – a 2.0.0.5-ös változatok innen tölthetők le.

Ismeretes, hogy míg maga az alapítvány számos projektet támogat, addig az adózni is kénytelen leányvállalat, a Mozilla Corporation csak két termékért felelős: a Firefoxért és a Thunderbirdért. A lassan két éve létrejött cég működése során kiderült, hogy fejlesztés szempontjából a nagyobb prioritást a Tűzróka élvezi – az e-mailkliens fejlesztői közül sokakat átcsoportosítottak az alternatív böngészőhöz, és a Mozilla supportját is úgy fejlesztették, hogy ebből a Thunderbird nem sokat profitált. Érezhető volt tehát, hogy a szoftver további útját tekintve változásra van szükség.

Egyelőre nem dőlt el, mi lesz a végleges sorsa az e-mailkliensnek. Baker három lehetőséget vázolt fel blogjában. Az egyik szerint egy teljesen új, nonprofit szervezet jönne létre, amely ezentúl kizárólagosan felelősséget vállalna a Thunderbirdért. A második alternatívát az jelenti, hogy a Mozilla Foundation egy új leányvállalatot hoz létre a Thunderbird számára, amivel ugyan az anyacég érdekeltsége megmaradna, viszont a Villámmadár továbbra sem kapná meg ugyanazt a támogatottságot, amit a Firefox. A harmadik út az lehet, hogy az e-mailkliens közösségi projektként él tovább (ahogyan a Seamonkey), és egy kis, független szolgáltatást valamint tanácsadó céget hoznának létre, folytatandó a fejlesztéseket.

Gyors Download szerverünkről a legfrissebb, 2.0.0.5-ös Thunderbird változatok letölthetők.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom