Connect with us

technokrata

DVB-H: TV adások mobil készülékekre

Kütyük

DVB-H: TV adások mobil készülékekre

Mikor lesz lehetőségünk arra, hogy Magyarországon is nézhessünk tévét a mobiltelefonunkon?

Van-e itthon kereslet erre a szolgáltatásra? Megéri-e a mobil szolgáltatóknak, vagy a műsorszórónak befektetni ebbe az új technológiába, melyet DVB-H rövidítéssel emlegetünk? Talán egy rövid kitekintés az európai mobiltévé piacra és az első kereskedelmi DVB-H indulás tapasztalatai segíthetnek nekünk megválaszolni ezeket a kérdéseket – veti fel Somos Gábor az Accenture Telekommunikációs Iparág szakértője.

2004 decemberében a European Telecommunications Standards Institute (ETSI) a DVB-H-t (Digital Video Broadcasting – Handheld) fogadta el, mint a mobil TV európai standardját. Ennek számos előnye van a hagyományos mobil technológiával szemben a mobil tévézés területén:
-korlátlan számú felhasználó számára elérhető a szolgáltatás, szemben a hagyományos mobil letöltés sávszélességbeli korlátaival,
-a tartalmakat a meglévő digitális hálózatokon lehet eljuttatni a DVB-H képes, alacsony energiafogyasztású és magas minőségű képet biztosító eszközökre,
-a DVB-H hálózat kiépítése lényegese olcsóbb a hagyományos mobil hálózat kiépítésénél.

Az európai szolgáltatók már felismerték a DVB-H előnyeit, hisz több országban 16-nál is több próbaüzem indult el, és a Forrester Research 2006-os felmérése szerint a mobil TV népszerűsége már megelőzte a videó letöltést és a játékokat. Az első kereskedelmi indulás tapasztalatai is sokat mondóak.

Az Accenture segítségével a 3 Italia (a Hutchison Whampoa Group tagja) 2006 júniusában indította el, világon az elsőként a DVB-H alapú mobil TV szolgáltatását. Néhány hónap alatt a szolgáltatás előfizetőinek száma a százezret is meghaladta és 2007 végére, fél évvel a szolgáltatás indulását követően már több mint félmillió előfizetőt prognosztizálnak. Az olasz felhasználói szokások is érdekesek. Általában naponta fél, vagy egy órát töltenek mobil tévézéssel és a várakozással ellentétben elsősorban az épületekben és nem szabadtéren. Általában a várakozás idejét töltik ki mobil tévézéssel és leggyakrabban híreket és sport adásokat választanak a felhasználók. Egy év múlva várhatóan már a magyarországi tapasztalatokkal is tisztában leszünk.

Mint ismeretes, hazánkban először a T-Mobile és az Antenna Hungária kezdett DVB-H teszteket – a kereskedelmi szolgáltatás várhatóan a jövő nyáron indul majd be. Ezt követően e hónap elején az Antenna Hungária és a Vodafone Magyarország is szándéknyilatkozatot írt alá, mely szerint a cégek együttműködnek annak kialakításában, hogy milyen technikai feltételekkel, illetve milyen üzleti modell alapján indíthatók Magyarországon a DVB-H technológián alapuló mobiltelevíziós szolgáltatások. A megállapodás szerint a két cég tervezi, hogy várhatóan idén ősszel a szolgáltatás kereskedelmi bevezetését megelőző közös felhasználói teszteket folytat.

Az erről a témáról készített részletesebb írásunk az alábbi linken érhető el.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek