Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vége a mai mobiltelefon hálózatoknak?

Kütyük

Vége a mai mobiltelefon hálózatoknak?

Országos szintű WiMAX hálózat van születőben.

Arról számolt be az amerikai Sprint Nextel, hogy a Clearwire-rel létrehozott partneri együttműködése révén 2008 végére létrehozzák azt a WiMAX (a Wi-Fi utódjának szánt vezetékmentes hálózati standard) rendszert, amely az Egyesült Államok nagy részét lefedné. A WiMAX (egyik) előnye a GSM-alapú hálózatokkal szemben, hogy sokkal nagyobb adatátviteli teljesítményt – a két telekommunikációs cég szerint a vezetékes hozzáférésekkel összemérhető tempót – kínál, amennyiben Internet-alapú adatforgalomról van szó. Emellett sokkal nagyobb távolságok is áthidalhatók vele, mint például a Wi-Fivel (bár ez utóbbinak legutóbb felállított, közel 400 kilométeres rekordja tiszteletre méltó teljesítmény).

Jelenleg mindkét cég arra vár, hogy a megállapodást jóváhagyják kormányzati szinten – a döntésnek 60 napon belül meg kell születnie. Amennyiben pozitív, akkor nekiláthatnak a WiMAX hálózat létrehozásának, ami nem lesz kis munka. A telepítéseknek köszönhetően a jövő év végére már akár 100 millió embert is elérhetnek; a teljes rendszer felállása esetén pedig a Sprint Nextel 185 millió embernyi, a legsűrűbben lakottnak számító terület lefedését ígéri, míg a többi 115 millió ember elérhetőségéről a Clearwire gondoskodna.

Az összefogás előnyei egyértelműek. Gyorsabb hálózatfejlesztés, megosztott marketing-, működési és karbantartási költségek, hatékony lefedettség kevesebb állomásból, hogy csak néhányat említsünk. És ha sikerrel jár a két vállalat, akkor példát mutathat a Föld más régiói számára is – például Európának, ahol ugyan töredezettebb a piac, viszont a felhasználók az öreg kontinensen is szívesen élveznék egy gyors, egységes, ugyanakkor olcsó telefonálást lehetővé tevő hálózat előnyeit.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés