Connect with us

technokrata

Vége a mai mobiltelefon hálózatoknak?

Kütyük

Vége a mai mobiltelefon hálózatoknak?

Országos szintű WiMAX hálózat van születőben.

Arról számolt be az amerikai Sprint Nextel, hogy a Clearwire-rel létrehozott partneri együttműködése révén 2008 végére létrehozzák azt a WiMAX (a Wi-Fi utódjának szánt vezetékmentes hálózati standard) rendszert, amely az Egyesült Államok nagy részét lefedné. A WiMAX (egyik) előnye a GSM-alapú hálózatokkal szemben, hogy sokkal nagyobb adatátviteli teljesítményt – a két telekommunikációs cég szerint a vezetékes hozzáférésekkel összemérhető tempót – kínál, amennyiben Internet-alapú adatforgalomról van szó. Emellett sokkal nagyobb távolságok is áthidalhatók vele, mint például a Wi-Fivel (bár ez utóbbinak legutóbb felállított, közel 400 kilométeres rekordja tiszteletre méltó teljesítmény).

Jelenleg mindkét cég arra vár, hogy a megállapodást jóváhagyják kormányzati szinten – a döntésnek 60 napon belül meg kell születnie. Amennyiben pozitív, akkor nekiláthatnak a WiMAX hálózat létrehozásának, ami nem lesz kis munka. A telepítéseknek köszönhetően a jövő év végére már akár 100 millió embert is elérhetnek; a teljes rendszer felállása esetén pedig a Sprint Nextel 185 millió embernyi, a legsűrűbben lakottnak számító terület lefedését ígéri, míg a többi 115 millió ember elérhetőségéről a Clearwire gondoskodna.

Az összefogás előnyei egyértelműek. Gyorsabb hálózatfejlesztés, megosztott marketing-, működési és karbantartási költségek, hatékony lefedettség kevesebb állomásból, hogy csak néhányat említsünk. És ha sikerrel jár a két vállalat, akkor példát mutathat a Föld más régiói számára is – például Európának, ahol ugyan töredezettebb a piac, viszont a felhasználók az öreg kontinensen is szívesen élveznék egy gyors, egységes, ugyanakkor olcsó telefonálást lehetővé tevő hálózat előnyeit.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp