Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ragyogó és gyönyörű mobil kijelzők

Kütyük

Ragyogó és gyönyörű mobil kijelzők

A mobiltelefon piacon nem csak a kamerák, hanem a kijelzők felbontása is szépen lassan növekszik.

Egy most nyilvánosságra hozott tanulmányból kiderül, hogy a világ egyik legfejlettebb mobiltelefon piacával rendelkező Japánban jelenleg már mintegy 90 százalékra tehető azon készülékek részesedése, melyekben QVGA, vagyis 320×240 pixeles felbontású folyadékkristályos kijelző teljesít szolgálatot.

Világviszonylatban egyelőre még nem ilyen kedvező a helyzet, ugyanis globális szinten jelenleg a QCIF+, vagyis 220×176 képpontos felbontású LCD-k a legelterjedtebbek a mobilokban. A szakértők egyébként felhívják a figyelmet arra, hogy az idei esztendő második felében globálisan megkezdik majd térhódításukat a QVGA mobil kijelzők.

Japánban és Dél-Koreában egyébként már régóta nem a QVGA jelenti a legnagyobb felbontást. Japánban például 2006 tavaszán debütált az első olyan mobiltelefon, a Sharp 904SH, melyben egy nem kevesebb mint 2,4 colos képátlóval rendelkező folyadékkristályos kijelző teljesít szolgálatot, ami egyrészt 640×480 képpontot (VGA), másrészt pedig 262 ezer színárnyalatot tudhat magáénak. Összehasonlításképp, ez pontosan négyszer nagyobb felbontás, mint a 320×240 pixeles QVGA!

A mobil kijelzőknek egyébként nem csak a felbontása, hanem a színmélysége is egyre nagyobb lesz, hiszen a korábbi 65 ezer és 262 ezer színű LCD-k mellett mostanság már egyre több készülékbe szerelnek 16 millió színárnyalatú paneleket. A cSTN technológia szépen lassan visszavonulót fúj, és a TFT mellett egyre nagyobb szerephez jut az OLED, de ez már egy másik történet…



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés