Connect with us

technokrata

Mobil TV: ezt használja egész Európa

Kütyük

Mobil TV: ezt használja egész Európa

Az Európai Unió most ismételten letette a voksát az általa leginkább életképesnek tartott mobil TV szabvány mellett.

Ahogy az várható volt, az EU döntőbizottsága a DVB-H-t válaszotta földi sugárzású digitális mobil TV szabványának. A szabvány-választás kapcsán szóba került még a dél-koreai cégek által fejlesztett és támogatott T-DMB, illetve az amerikai MediaFlo (Qualcomm), ezek azonban európai vonatkozásban minden tekintetben jelentősen el vannak maradva a DVB-H mögött, így szinte nyílt titok volt, hogy a mintegy 490 millió fogyasztóval rendelkező Európai Unió végülis ez utóbbi, az európai országokban már jó ideje tesztelt szabványnak szavaz majd bizalmat.

Megjegyzendő egyébként, hogy az EU az eddigiekben már több mint 40 millió euróval támogatta a különböző DVB-H fejlesztéseket. Említést érdemel továbbá, hogy az előrejelzések azt mutatják, hogy 2009-ben a mobil TV szolgáltatások globálisan már nem kevesebb mint 4-5 milliárd eurós forgalmat fognak generálni. Ez az összeg 2015-ben előreláthatólag már mintegy 20 milliárd euróra fog rugni. A DVB-H szabvány legfőbb támogatója a vezető mobilgyártóként jegyzett Nokia, de ezenkívül olyan cégek is DVB-H pártiak, mint például a Motorola, a Philips, a Sagem, a Sony Ericsson, illetve az O2, a T-Mobile, vagy a Vodafone.

Mint ismeretes, hazánkban először a T-Mobile és az Antenna Hungária kezdett DVB-H teszteket – a kereskedelmi szolgáltatás várhatóan a jövő nyáron indul majd be. Ezt követően e hónap elején az Antenna Hungária és a Vodafone Magyarország is szándéknyilatkozatot írt alá, mely szerint a cégek együttműködnek annak kialakításában, hogy milyen technikai feltételekkel, illetve milyen üzleti modell alapján indíthatók Magyarországon a DVB-H technológián alapuló mobiltelevíziós szolgáltatások. A megállapodás szerint a két cég tervezi, hogy várhatóan idén ősszel a szolgáltatás kereskedelmi bevezetését megelőző közös felhasználói teszteket folytat.

Az erről a témáról készített részletesebb írásunk az alábbi linken érhető el.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin