Connect with us

technokrata

Google, mint a warez melegágya?

Kütyük

Google, mint a warez melegágya?

Miért reagál lassan (vagy egyáltalán nem) a jogvédett tartalmakat kínáló találatokra a vállalat?

Amerikai jogvédő szervezetek azzal a panasszal fordultak nemrég az óriásivá nőtt online vállalathoz, hogy annak Google Video szolgáltatásán gyakran hamarabb megjelennek a hollywoodi filmek, mint a mozikban. A washingtoni National Legal and Policy Center nevű szervezet szerint a legújabb Die Hard, a Michael Moore nevével fémjelzett Sicko és még számos másik alkotás jogsértő módon került fel a videomegosztó szolgáltatás adatbázisába.

Emellett azt állítják, hogy a Google nem is foglalkozik kellő mértékben a problémával. Az NLPC úgy véli, hogy ha hatékonyan ki tudják szűrni a pornográf és sokkoló tartalmú videókat, akkor a jogvédett tartalmakat is legalább ilyen hatékonysággal blokkolniuk kellene. Azt hánytorgatja a Google szemére a szervezet, hogy amennyiben ilyen tartalom jelenik meg a szolgáltatásban, csak akkor távolítják azt el, ha a jogtulajdonos megkeresi a céget, és felkéri a kérdéses anyag internetes elérhetőségének megszüntetésére.

Gabriel Stricker, a Google szóvivője szerint a cég együttműködik a jogtulajdonosokkal a jogsértő anyagok beazonosításában és eltávolításában. Azt azonban még a Google-től sem várhatja el senki, hogy „golyóálló” rendszert tud készíteni. „Egy tartalom jogi állapotát csak a jogtulajdonos tudja meghatározni, ám az ő preferenciáik igen széles kört ölelnek fel.” – mondta Stricker – „Némelyik médiavállalat jogi irodája egyik nap leveteti a videókat, majd a következő nap a cég marketingrészlege felteteti. Ez ugyan az ő joguk, de a közösségünk egyszerűen nem jósolhatja meg, hogy mi lesz a következő lépés – ahogyan erre mi sem vagyunk képesek. Lehet akármennyire jó is a videoazonosító technológia, sosem tud majd a jogtulajdonosok elméjében olvasni.”Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp