Connect with us

Hirdetés

technokrata

Európa nemet mond az Internet Explorerre

Kütyük

Európa nemet mond az Internet Explorerre

Ötből ketten Firefoxon keresztül olvassák ezt a hírt.

A Mozilla Foundation fejlesztette Firefox minden korábbi várakozásra rácáfolt az öreg kontinensen: az Internet Explorer használtsága drámai mértékben esett vissza Európában az elmúlt 1-2 évben. Ráadásul az elmúlt négy hónapban további 3,1 százalékos részesedést tudott megszerezni a 32 európai államot tömörítő piacon az IE kárára, állítja a francia, webmonitorozással foglalkozó XiTi Monitor.

Gyakorlatilag megjelenése óta folyamatosan emelkedik a használtsága az alternatív böngészőnek. 2006 júliusának első hetében például az európai internetezők átlagosan 21,1 százaléka böngészte a Webet a Tűzrókán keresztül. Ezzel szemben 2007 júliusában már 27,8 százalékos piaci pozíciónak örülhettek a fejlesztők, állítja a francia cég elemzése. „Jó módja ez egy hétfő reggel elkezdésének.” – mondta Tristan Nitot, a Mozilla európai részlegének elnöke, miután tudomást szerzett a számokról – „Remélem, tovább tudjuk növelni piaci részesedésünket; célunk a választás népszerűsítése. A monopólium az innováció hiányához vezet.” – foglalta össze Nitot az alapítvány filozófiáját.

Az Internet Explorer még mindig dominál az európai kontinensen – viszont immár az internetezőknek alig kétharmada (66,5 százalékuk) használja a Windows által „gyárilag” felkínált lehetőséget. Ennél is csúfosabban áll Közép-Kelet-Európa országaiban a Microsoft browsere: Szlovéniában például már 47,9 százalékos részesedéssel bír a Firefox, vagyis majdnem elérte az abszolút többséget. Szintén az élvonalba tartozik Lengyelország, Horvátország és Magyarország – itt mindenhol 39 százalék felett áll a Tűzróka elfogadottsága.

Nitot szerint ezekben az országokban azért tudott ilyen népszerű lenni a Firefox, mert megjelenését követően hamar igen aktív közösség szerveződött a projekt köré. Sokat számít az aktív, fórumon keresztüli online support. Ebben a Mozilla alapból hátránnyal indul a Microsofthoz képest, hiszen nem tud annyi embert megfizetni terméktámogatási feladatok ellátására, mint Redmond – fontos tehát az önkéntesek segítsége. Mint amilyen a Terminal Firefox topikja.

A piaci részesedés nem csak egy elvi jelentőségű vetélkedő a böngészők piacán. Redmond ugyanis komoly üzleti potenciált lát a webes alkalmazások fejlesztésében, és az offline szoftverekről az online szolgáltatásokra való áttérésben. Ehhez (részben) saját böngészőjét ajánlja, ám annak elfogadottsága egyre csökken, ami kellemetlenül érinti a Microsoftot – pont egy olyan átalakulás közepén, amikor Redmond szoftverfejlesztőből éppen webfejlesztővé készül válni. Természetesen a cég vezetése mindmáig úgy nyilatkozik, ha szóba kerül egy sajtóeseményen a kérdés, hogy nem aggódik a Firefox miatt – pedig lehet, hogy lassan kellene.

A Firefox legújabb, második generációs változata itt, a 3.0-s alfa kiadás pedig itt tölthető le. Az Internet Explorer 7 pedig innen szerezhető be.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés