Connect with us

technokrata

Európa nemet mond az Internet Explorerre

Kütyük

Európa nemet mond az Internet Explorerre

Ötből ketten Firefoxon keresztül olvassák ezt a hírt.

A Mozilla Foundation fejlesztette Firefox minden korábbi várakozásra rácáfolt az öreg kontinensen: az Internet Explorer használtsága drámai mértékben esett vissza Európában az elmúlt 1-2 évben. Ráadásul az elmúlt négy hónapban további 3,1 százalékos részesedést tudott megszerezni a 32 európai államot tömörítő piacon az IE kárára, állítja a francia, webmonitorozással foglalkozó XiTi Monitor.

Gyakorlatilag megjelenése óta folyamatosan emelkedik a használtsága az alternatív böngészőnek. 2006 júliusának első hetében például az európai internetezők átlagosan 21,1 százaléka böngészte a Webet a Tűzrókán keresztül. Ezzel szemben 2007 júliusában már 27,8 százalékos piaci pozíciónak örülhettek a fejlesztők, állítja a francia cég elemzése. „Jó módja ez egy hétfő reggel elkezdésének.” – mondta Tristan Nitot, a Mozilla európai részlegének elnöke, miután tudomást szerzett a számokról – „Remélem, tovább tudjuk növelni piaci részesedésünket; célunk a választás népszerűsítése. A monopólium az innováció hiányához vezet.” – foglalta össze Nitot az alapítvány filozófiáját.

Az Internet Explorer még mindig dominál az európai kontinensen – viszont immár az internetezőknek alig kétharmada (66,5 százalékuk) használja a Windows által „gyárilag” felkínált lehetőséget. Ennél is csúfosabban áll Közép-Kelet-Európa országaiban a Microsoft browsere: Szlovéniában például már 47,9 százalékos részesedéssel bír a Firefox, vagyis majdnem elérte az abszolút többséget. Szintén az élvonalba tartozik Lengyelország, Horvátország és Magyarország – itt mindenhol 39 százalék felett áll a Tűzróka elfogadottsága.

Nitot szerint ezekben az országokban azért tudott ilyen népszerű lenni a Firefox, mert megjelenését követően hamar igen aktív közösség szerveződött a projekt köré. Sokat számít az aktív, fórumon keresztüli online support. Ebben a Mozilla alapból hátránnyal indul a Microsofthoz képest, hiszen nem tud annyi embert megfizetni terméktámogatási feladatok ellátására, mint Redmond – fontos tehát az önkéntesek segítsége. Mint amilyen a Terminal Firefox topikja.

A piaci részesedés nem csak egy elvi jelentőségű vetélkedő a böngészők piacán. Redmond ugyanis komoly üzleti potenciált lát a webes alkalmazások fejlesztésében, és az offline szoftverekről az online szolgáltatásokra való áttérésben. Ehhez (részben) saját böngészőjét ajánlja, ám annak elfogadottsága egyre csökken, ami kellemetlenül érinti a Microsoftot – pont egy olyan átalakulás közepén, amikor Redmond szoftverfejlesztőből éppen webfejlesztővé készül válni. Természetesen a cég vezetése mindmáig úgy nyilatkozik, ha szóba kerül egy sajtóeseményen a kérdés, hogy nem aggódik a Firefox miatt – pedig lehet, hogy lassan kellene.

A Firefox legújabb, második generációs változata itt, a 3.0-s alfa kiadás pedig itt tölthető le. Az Internet Explorer 7 pedig innen szerezhető be.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom