Connect with us

technokrata

Elképesztő katonai titkok a weben

Kütyük

Elképesztő katonai titkok a weben

A könnyen hozzáférhető bizalmas adatok katonák életét veszélyeztették.

Az Associated Press elvégzett egy felmérést, mely során bizalmasan kezelendő katonai dokumentumok tömkelegére bukkant az Interneten. Többek között olyan titkos iratokat is találtak, amelyben dél iraki egységeknél elhelyezett hadifoglyokról készült jelentések, geográfiai tervrajzok is voltak, valamint két, Bagdadon kívül található katonai repülőtérről készült légi felvételeket is tartalmaztak. Ugyancsak online elérhető voltak az Afganisztánban található Bagram Air Base új üzemanyag állomásáról szóló tervek.

A dokumentumokhoz az amerikai hadsereg valamint az alvállalkozók szerverein lehetett hozzáférni. Nagyobb részüket nem nyilvántartott FTP site-okon tárolták, ugyanis sok beszállító úgy vélte: így lehetetlen az iratokra rábukkanni.

Például az SRA International úgyszintén nem nyilvántartott FTP site-okon hagyta dokumentumait, amelyek segítségével a hackerek könnyen bejuthattak az amerikai védelmi minisztérium rendszerébe. A vállalat elmondása szerint az előírások alapján nem volt egyértelmű, hogy ez nem biztonságos.

„Az egyetlen módja, hogy valaki hozzáférjen ezekhez az adatokhoz, iszonyatos nyomozást igényel” – mondta az SRA szóvivője, Laura Luke. A vállalat azóta eltávolította a titkos dokumentumokat az FTP-kről.

Bruce Schneier, a BT Counterpane technológiai igazgatója szerint, ha valaki feltesz valamit az Internetre, és nem mondja el senkinek, tévhit, hogy az rejtve is marad mások előtt. „Ez egy gondatlan felhasználói hiba; elég még egy emberi tévedés, és hatalmas probléma kerekedik.”

A US Central Command szóvivője megtagadta a válasz arra vonatkozóan, hogy vajon az Interneten véletlenül otthagyott anyagok milyen szinten veszélyeztették a biztonságot. Az egyik dokumentum ugyanis részletes adatokat tartalmazott egy katonai fogolytáborról, pontosan megjelölve a bejárási pontokat, az őrök pozícióját, és a rabok tartózkodási helyét. Bár a dokumentum jelszóval volt ellátva, ugyanazon az FTP szerveren található másik dokumentumban meg volt adva.

A Virginia-ban található Lexington Institute katonai elemzője, Loren Thompson szerint olyan szintű információkhoz férhettek hozzá a lázadók, amelyek révén rajtaütésszerű támadást hajthattak volna végre a fogolytáboron, tudván, hova is kell lőni, hogy az őröket megsemmisítsék.

„Ha egy olyan, szigorúan titkos létesítmény részletes térképe kerül fel az Internetre, amely lázadókkal teli országban található, azzal kész információkat szolgáltatunk a külső szövetségeseknek egy esetleges támadáshoz.”

Az Associated Press által feltárt összes dokumentumot azóta már eltávolították.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp