Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új ellensége van a Bittorrentnek

Kütyük

Új ellensége van a Bittorrentnek

ZipTorrent Media Defender azureus bittorrent the pirate bay peerguardian

Új torrent kliens született, amit ZipTorrent névre keresztelt el fejlesztője – „aki” nem más, mint a Media Defender nevű cég. Ez a vállalat kalózellenes tevékenységéről ismert, miért készítene hát olyan alkalmazást, ami a peer to peer technológiára alapozva a file-cserét segíti elő? Nos, egy „diverziós hadműveletnek” lehetünk szemtanúi – a ZipTorrent ugyanis azért jött létre, hogy lerontsa a P2P hatékonyságát.

Az alkalmazás megpróbálja lelassítani a népszerű letöltéseket annyira, amennyire csak lehetséges. Több száz kliens egyszerre való felhasználásával az átlagos letöltési sebességet közel nullára lehet redukálni – a ZipTorrent ugyanis rengeteg használhatatlan adatot továbbít, amivel a releváns adat terjedését gátolja. Maga a kliens amúgy az Azureus-on alapul, csak néhány apróbb módosítást tartalmaz, amivel hamis adatszeleteket tudnak küldeni. Ezen a linken látható is, hogyan néz ki a konfigurációs képernyő.

Mindazonáltal nem túl nehéz felfedezni, hogyha a felhasználó egy (vagy több) hamis klienshez csatlakozik. A peer listában a bittorrent kliens ZipTorrentként mutatja őket; ráadásul szinte mindig ugyanarról a néhány IP-címről csatlakoznak, mely lista például a Torrentfreak oldalán is megtalálható. Ezen címek (amiket egyébként a The Pirate Bay üzemeltetői fedeztek fel) és/vagy kliensek blokkolásával ki is iktatható a felesleges adatforgalom – az IP-blokkolást az ismertebb kliensek maguk is képesek elvégezni, de a kifejezetten ilyen feladat ellátására szakosodott PeerGuardian szoftverrel (letöltés itt) is megoldható a dolog.

Persze valószínű, hogy a Media Defender váltani fog előbb-utóbb, ahogy felfedezik, hogy nem hatásos a hálózattúlterhelő módszer – új IP-címekre és/vagy új kliensnevekre. Az sem kizárt, hogy megpróbálják majd valamelyik ismert kliens nevét felhasználni az álcázásra. Ami viszont a leginkább bosszantó, hogy ezzel a döntésükkel nem csak a P2P hálózatok használóit támadják, hanem gyakorlatilag az Internetet magát – a feleslegesen megnövekedő adatforgalom ugyanúgy indokolatlanul viszi el a sávszélességet mások elől, mint a spam.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés