Connect with us

Hirdetés

technokrata

Késik a Firefox 3 – vajon miért?

Kütyük

Késik a Firefox 3 – vajon miért?

Hat héttel elnapolták a böngésző új generációjának megjelenését.

A hónap elején számoltunk be arról, hogy kipróbálható a harmadik generáció legújabb változata, az alfa 6-os kiadás (itt letölthető). Akkor még azt írtuk, hogy „a következő állomás július 31-én lesz: ekkor debütál majd az első bétaváltozat”. Ezt azonban most kénytelenek vagyunk cáfolni, mivel időközben a Mozilla Foundation a fenti állításnak ellentmondó nyilatkozatot tett. A cég fejlesztői szerint az első bétaváltozat hat hetet késni fog, vagyis szeptember közepéig nem lehet rá számítani.

Erről maga Mike Schroepfer, a Mozilla alelnöke számolt be, aki pontos dátumot is megnevezett: a legkorábbi debütálási időpont szeptember 18-a lehet (ez amúgy egy keddi nap). Az alelnök M7-nek nevezte a bétaváltozatot, ahol az M a milestone-ra, vagyis mérföldkőre utal – az előző az M6-os kiadás volt, ami július 4-én jelent meg (és itt tölthető le). A két verzió között tehát nem várható újabb megjelenés, vagyis szeptember közepéig a Mozillánál csendes, de serény kódolás fog zajlani.

Schroepfer elismerte, hogy teljesítménybeli problémák adódtak a projekttel (amit az alapítványon belül Talos néven emlegetnek). A tesztek azt mutatták, hogy körülbelül 18 százalékkal megnőtt a memóriafelhasználás; a szoftver belső alkalmazása közben pedig kiderült, hogy rosszabb a helyzet, mint gondolták. Ez azonban csak az egyik ok, ami a késlekedés hátterét adja – további fejlesztésekre is időt kell szánniuk a programozóknak, hogy olyan lehessen az alkalmazás, mint amilyennek megálmodták. Többek között az anti-malware eszköz és az offline webes szoftverek támogatásának API-ja is komoly munkát igénye még, ami szintén a halasztás felé billentette a mérleg nyelvét.

Az alelnök nem kívánt nyilatkozni a szoftver harmadik generációs változatának véglegessé válásáról. Ennek pontos ideje korábban sem volt ismert, bár akkor még idénre tették a debütálás napját – lehetséges azonban, hogy a kiadás átcsúszik 2008-ra. Ősszel többet fogunk tudni róla.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés