Connect with us

technokrata

Késik a Firefox 3 – vajon miért?

Kütyük

Késik a Firefox 3 – vajon miért?

Hat héttel elnapolták a böngésző új generációjának megjelenését.

A hónap elején számoltunk be arról, hogy kipróbálható a harmadik generáció legújabb változata, az alfa 6-os kiadás (itt letölthető). Akkor még azt írtuk, hogy „a következő állomás július 31-én lesz: ekkor debütál majd az első bétaváltozat”. Ezt azonban most kénytelenek vagyunk cáfolni, mivel időközben a Mozilla Foundation a fenti állításnak ellentmondó nyilatkozatot tett. A cég fejlesztői szerint az első bétaváltozat hat hetet késni fog, vagyis szeptember közepéig nem lehet rá számítani.

Erről maga Mike Schroepfer, a Mozilla alelnöke számolt be, aki pontos dátumot is megnevezett: a legkorábbi debütálási időpont szeptember 18-a lehet (ez amúgy egy keddi nap). Az alelnök M7-nek nevezte a bétaváltozatot, ahol az M a milestone-ra, vagyis mérföldkőre utal – az előző az M6-os kiadás volt, ami július 4-én jelent meg (és itt tölthető le). A két verzió között tehát nem várható újabb megjelenés, vagyis szeptember közepéig a Mozillánál csendes, de serény kódolás fog zajlani.

Schroepfer elismerte, hogy teljesítménybeli problémák adódtak a projekttel (amit az alapítványon belül Talos néven emlegetnek). A tesztek azt mutatták, hogy körülbelül 18 százalékkal megnőtt a memóriafelhasználás; a szoftver belső alkalmazása közben pedig kiderült, hogy rosszabb a helyzet, mint gondolták. Ez azonban csak az egyik ok, ami a késlekedés hátterét adja – további fejlesztésekre is időt kell szánniuk a programozóknak, hogy olyan lehessen az alkalmazás, mint amilyennek megálmodták. Többek között az anti-malware eszköz és az offline webes szoftverek támogatásának API-ja is komoly munkát igénye még, ami szintén a halasztás felé billentette a mérleg nyelvét.

Az alelnök nem kívánt nyilatkozni a szoftver harmadik generációs változatának véglegessé válásáról. Ennek pontos ideje korábban sem volt ismert, bár akkor még idénre tették a debütálás napját – lehetséges azonban, hogy a kiadás átcsúszik 2008-ra. Ősszel többet fogunk tudni róla.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp