Connect with us

Hirdetés

technokrata

40 gigabit a nagyinál

Kütyük

40 gigabit a nagyinál

Unokacsalogató sávszélességgel a rekordok könyvébe.

Egy 75 éves idős hölgy Svédországban nemrég belekerült az „Internet történelemkönyvébe”. Sigbritt Löthberg otthonában olyan Internet-hozzáférést hoztak létre, amit nemhogy Karlstadban (a városban, ahol él) nem érhető el senki másnál, de valószínűleg a világon sehol sem – legalábbis otthoni körülmények között. Löthberg asszony ugyanis másodpercenként 40 gigabitnyi információ átpumpálására képes Internet-hozzáféréssel rendelkezik.

Természetesen az egész egy kísérlet eredménye – a nagymama korú nőnek nem sokkal ezelőttig még a számítógépekhez sem volt sok köze. Tulajdonképpen mindent a fiának köszönhet – a svédek helyi Internet-legendája, Peter Löthberg ugyanis a városvezetés hálózati szolgáltatójával, a Karlstad Stadsnät segítségével alakította ki az ultra-ultra broadband Internet-kapcsolatot. A szolgáltató vezetője, Hafseinn Jonsson szerint ugyanakkor a rendszer létrehozása több mint demonstráció – arra próbálják meg felhívni az érdekességgel a többi ISP figyelmét, hogy fektessenek be a gyorsabb csatlakozásokba. Emellett az ifjabb Löthberget külön foglalkoztatta annak a gondolata, hogy egy olcsó, ugyanakkor nagy kapacitású és nagy távolságot áthidalni képes vonalat hozzon létre.

Az Internet-nagyi egyszerre akár 1500 nagyfelbontású televíziós (HDTV) csatornát is nézhetne, ha akarna, és akár egy teljes HD DVD-t filmet is letölthetne két másodperc alatt. Természetesen erre fizikailag nincsen lehetősége a hölgynek, hiszen az ehhez szükséges gyors tárolórendszer nem áll a rendelkezésére. A tempóért egyébként az az adatmodulációs technika a felelős, ami lehetővé tette, hogy akár egymástól 2000 kilométeres távolságra elhelyezett routerek között is tartani lehessen a több tíz gigabites átviteli sebességet – anélkül, hogy ehhez be kellene iktatni átjátszó állomásokat a vonalba.

A helyi tudósítások szerint a projekt legnagyobb kihívása az volt, hogy Löthberg asszony PC-jére Windows-t kellett telepíteni. Arról viszont hallgatnak az újságok, hogy a hölgy mit szól a szélessávhoz, vagy egyáltalán használja-e a lehetőséget.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés