Connect with us

technokrata

Vibrál az érintőkijelzője az új Nokia mobiloknak

Kütyük

Vibrál az érintőkijelzője az új Nokia mobiloknak

Itt egy újabb bizonyíték arra, hogy a Nokia hamarosan érintőkijelzős új mobilokkal fog előrukkolni.

Történt ugyanis, hogy az Immersion bejelentette, hogy nemrégiben a Nokia is megvásárolta a VibeTonz technológia licenszjogait. Ennek a megoldásnak az a lényege, hogy a telefon érintőkijelzője immár nem csak egy egyszerű statikus lap, hanem egy a mi ujjmozdulatainkra dinamikusan, rezgéssel reagáló interaktív felület. A VibeTonz vibrációinak köszönhetően a virtuális billentyűk új életre kelnek és olyan érzést keltenek a felhasználóban, mintha hagyományos mechanikus nyomógombok lennének. Arról egyelőre sajnos nincsenek információink, hogy a Nokia pontosan mikor adja majd ki első VibeTonz-képes telefonját.

A világ első VibeTonz készüléke az idén januárban debütált Samsung SCH-W559 volt. A telefon TFT technológiára építkező folyadékkristályos kijelzője 320×240 pixeles (QVGA) felbontású és 18 bites színmélysége révén több mint 262 ezer színárnyalatot képes megjeleníteni. Hagyományos billentyűzet nincs is a telefonon, csak néhány fontosabb kezelőszerv az LCD alatt.

A 900/1800 MHz-es GSM és 800 MHz-es CDMA hálózatokban egyaránt használható Samsung SCH-W559 hátsó részében egy 1,3 megapixeles felbontású kamera lakozik. A segítségével lőtt fotók és videók egyrészt a 26 MB-os integrált memóriában, másrészt a bővítőslotba helyezett microSD memóriakártyákon menthetők el. Az alaphelyzetben 90,5×48,4×13,8 milliméter méretű Samsung mobil 90 grammot nyom a mérlegen.

Az azóta eltelt időkben többek közt az LG és a Motorola is bemutatta első VibeTonz telefonjait – utóbbi gyártó a Motorola RAZR2 külső kijelzőjét vértezte fel vibrációs effektekkel. Előrejelzések szerint egyébként 5 év múlva már minden 10 mobil közül 4-ben érintésérzékeny kijelző lesz.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom