Connect with us

technokrata

Milyen lesz az új Firefox?

Kütyük

Milyen lesz az új Firefox?

Már kipróbálható, hogy mit tud majd az Internet Explorert szorongató böngésző harmadik generációja.

A Mozilla Foundation nemrég jelentette meg harmadik generációs böngészőjének legújabb, alfa 6-os verzióját (letöltés itt), mely még mindig a Gran Paradiso kódnév alatt fut. Néhány a változások közül:
– frissített, 3.3.17-es SQLite motor
– a site-specifikus beállítások támogatása (szövegméret tekintetében)
– Restart Firefox gomb megjelenése az Add-Ons Managerben
– letöltőmenedzser javítása, ami így már a megfelelő file-méretet mutatja, még nagy állományoknál is
– Gecko 1.9-es hibajavítások

Miben nyújt még segítséget a Firefox harmadik generációja? Például az offline alkalmazástámogatásban. Ahogy egyre több szoftver lesz online, az eltárolt lapok megtekintésének lehetősége is egyre fontosabbá válik a felhasználók számára. Ezt kívánja gördülékenyebbé tenni az alapítvány az új kiadásban. Emellett alkalmazza a FUEL-t (Firefox User Extension Library), ami voltaképp egy Javascript könyvtár bővítést jelent. Ennek révén a (külső) fejlesztők számára könnyebbé válik a browserhez eddig is szép számmal készített kiegészítések (extension) uniformizálása, vagyis gyorsabban és egyszerűbben lesznek létrehozhatók a pluginek. A Javascript 1.7-es változata helyett újabbat terveznek implementálni a Mozilla mérnökei a végleges kiadásban.

A Firefox 3-at tavaly október óta fejlesztik erőteljesebb léptékkel – ekkor jelent meg az első alfaváltozat az alkalmazásból. A második alfa februárban látott napvilágot, és a Cairo 2D-motorban hozott fejlesztéseket. A most megjelent verzió után pedig még várható egy-két kiadás, amíg el fogjuk érni a végleges böngészőig – de erre még az év vége előtt sor kerül, állítják a Mozillánál. A következő állomás július 31-én lesz: ekkor debütál majd az első bétaváltozat.

A szoftver 3.0 alfa 6-os verziója letölthető gyors Download szerverünkről. Az első vélemények szerint gyorsabb, mint a Firefox 2, de a stabilitás tekintetében még van mit javulnia.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom