Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bezárt a legnagyobb MP3-letöltő oldal – majd gyorsan újra meg is nyílt

Kütyük

Bezárt a legnagyobb MP3-letöltő oldal – majd gyorsan újra meg is nyílt

Macska-egér játszma az amerikai jogvédők és az orosz „dalterjesztők” között.

Többször írtunk már itt a Terminal hasábjain az AllofMP3.com site történetéről. Az orosz webhely azzal vívta ki magának a nemzetközi ismertséget, hogy – szembemenve a világon szinte mindenhol honos szerzői jogi törvényeknek – weben keresztül kínál MP3-as letöltést az internetezőknek, pénzért. Ez önmagában még nem is lenne olyan nagy meglepetés (bár a jogvédelem nélküli MP3 használatától ódzkodnak a jogtulajdonosok), inkább a fizetési konstrukció és az ár az, ami meghökkentő.

Komplett albumokat lehetett beszerezni alig egy dollárért a website-on keresztül, a szolgáltatás üzemeltetői szerint azért, mert állításuk szerint ők megfizetik az Oroszországban igencsak rugalmasan számított jogdíjakat. Emiatt folyamatosan a levegőben lógott az elmúlt években egy kereskedelmi háború az Egyesült Államok és a legnagyobb szláv állam között; sőt, nemrég még a Visa is bejelentette, hogy a továbbiakban nem teszi lehetővé az oldal felé a fizetést. Erre az oroszok úgy reagáltak, hogy ingyenessé tették a letöltéseket, és a reklámbevételekből finanszírozták a költségeiket, a jogdíjakat és a profitot.

A minap azonban végre sikerült elérniük a jogvédőknek, amit évek alatt nem: bezáratták az AllofMP3.com-ot. Hátra azonban mégsem dőlhettek a bőrfotelben, mivel az oroszok ilyen könnyen nem adják magukat. A site leállítása után nem sokkal egy másik webhely bukkant fel az Interneten: az MP3Spark.com az AllofMP3.com örökségét viszi tovább. Ugyanazokat a jogi feltételeket használja, mint elődje, és a fizetési feltételek is hasonlóak (mivel – nem meglepő módon – az üzemeltetők is megegyeznek a korábbi oldaléval).

Kérdés, mi következik ezután? Ismét évekig tartó pereskedés, fenyegetőzés, vagy az orosz hatóságok keményebb fellépése – és ami a legkevésbé valószínű, a jogvédőknek a helyzetbe való beletörődése? Néhány hónap múlva többet fogunk tudni.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés