Connect with us

technokrata

File-csere: az amerikaiak lefekszenek a jogvédőknek, az európaiak beszólnak

Kütyük

File-csere: az amerikaiak lefekszenek a jogvédőknek, az európaiak beszólnak

Nem hagyták szó nélkül az amerikai behódolást az öreg kontinens egyik legnagyobb file-megosztó szolgáltatásának üzemeltetői.

Nemrég úgy döntött a TorrentSpy – az amerikai bírósági ítéletnek engedve -, hogy nem fogja blokkolni az észak-amerikai országban élők számára a hozzáférést, helyette bevezet egy kalóztartalmakat szűrni képes rendszert. Egy másik, az igen népszerű ISOHunt nevű site is hasonlóra készül. Mindkét szolgáltatás az úgynevezett Filerights rendszert tervezi alkalmazásba venni, amely automatizáltan szűri a bittorrent trackereket, a kalóz tartalmakra mutató linkeket pedig eltávolítja a keresők találati listájából. Ezzel mindkét üzemeltető eleget tesz az MPAA azon felszólításának, hogy szüntessék be az illegális tartalomterjesztés lehetőségét.

Amint azt a múlt héten írtuk, a döntés következtében valószínűleg drámai mértékben visszaesik majd a két szolgáltatás felhasználóinak száma. Az internetezők számára azonban van alternatíva: léteznek ugyanis olyan nyílt, bittorrent kereső website-ok, amelyeket nem az Egyesült Államokból hostolnak – elég csak a Kalóz-öbölre (The Pirate Bay) gondolni. Sőt, nem is kell rájuk gondolni, mert jelentkeznek maguktól: az eredetileg svéd származású csoport a TorrentSpy és az ISOHunt lépéseire reagálva nyíltan kritizálta az amerikaiak megalkuvó döntését. Közvetlenül Justin Bunnellnek, a TorrentSpy társalapítójának címzett nyílt üzenetben arra hívták fel a figyelmet, hogy úgysem lesz életképes a rendszer.

A magát csak Sunde néven hívó thepiratebay.org-os férfi blogjában osztotta meg véleményét az érdeklődőkkel, és azt fejtegette, hogy hiába fekszenek le a nagy amerikai bittorrent oldalak a jogvédők követeléseinek, ettől még nem fog megszűnni az engedély nélküli állománycsere. A bírósági döntésnek ugyan eleget tesznek a lépéssel a portálok, de a sosem látott méreteket öltő, szerzői jogokat sértő P2P le- és feltöltés jogi eszközökkel már nem állítható meg Sunde szerint.

Ezzel párhuzamosan egyesek türelemre intik a filmipart. Arra mutatnak rá, hogy annak idején a stúdiók hasonlóan ellenségként tekintettek az első videorögzítő készülékekre, a szépemlékű 1970-es években. Ha azonban akkor megölik a terméket, akkor nem jöhettek volna létre az azóta többmilliárd dolláros piaccá növekvő filmkölcsönző szolgáltatások, amik nem kevés további pénzzel tömték meg a jogtulajdonosok zsebeit (és amelyek mostanában szintén egyre rosszabb helyzetbe kerülnek a filmletöltések miatt). Pedig a videomagnók kora is úgy kezdődött, hogy szinte mindenki – akinek lehetősége nyílt rá – lemásolta a jogvédett tartalmakat mágnesszalagra.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle