Connect with us

technokrata

Panorámanézet utcaszinten – megújult a Google Earth

Kütyük

Panorámanézet utcaszinten – megújult a Google Earth

Lassan már tényleg csak a real-time hiányzik.

Számtalanszor írtunk már a Google Earth (letöltés itt) és a Google Maps szolgáltatásról – az amerikai keresővállalat online térképeket kínáló szolgáltatása a földfelszínről készített műholdképekkel tette realisztikussá az érdekes vagy fontos helyek után kutatóknak nyújtott lehetőséget. Tegnap jelent meg a legújabb frissítés, mely immár 360 fokos panorámanézetet kínál, utcaszinten. Természetesen egyelőre csak a legnagyobb USA-beli városoknál lehet kihasználni ezt a lehetőséget – a San Francisco-i Bay Area, New York, Las Vegas, Denver és Miami járható be így, majdhogynem GTA-szerű élményt kínálva. Kíváncsian várjuk az első, shotgunos, uzis mashupot 🙂

Visszatérve a realitáshoz: John Hanke, a Google Maps és a Google Earth fejlesztésért felelős vállalati részleg vezetője az új funkció bejelentésekor azt is közölte, hogy nem fognak a fenti városokra korlátozódni a „bejárható” területek – később (pontos dátum nem hangzott el) bővülni fog a repertoár. Jelenleg akkor használható ki a lehetőség, ha megjelenik egy gomb a kezelőfelületen – ennek megnyomásával válthat a felhasználó az új nézetbe, aminek használatával például az itt is látható Golden Gate híd látványához hasonlók tárulhatnak a szeme elé. A nézet teljes képernyőssé is tehető, az internetezők pedig használhatják a zoom funkciókat is, például az utcatáblák elolvasásához, a buszmegállók közeli megtekintéséhez.

Jelenleg a San Francisco-i Bay Area a legrészletesebb; ezen egy éve dolgoznak a Google munkatársai. Egy csapat korábban furgonba szállt, majd fényképezőgépekkel kattintgatva rengeteg fényképet készítettek a szolgáltatás számára. Arról persze nincs szó, hogy a Google emberei minden városban felbukkannának: a vállalat az Immersive Media céggel kötött partneri megállapodást, hogy össze tudjon állítani más városokról is képanyagot.

Ki kell még térni a Mapplets nevű lehetőségre, ami lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy olyan mini alkalmazásokat hozzanak létre (a Windows Sidebarján található gadgets-ekhez hasonlóan), amelyeket meg lehet jeleníteni a Google Maps-en. Például a bejáráskor azonnali információkat kaphat az érdeklődő az ingatlanok értékéről, az éppen vizsgált terület bűnözési statisztikáiról, de távolságmérés is megvalósítható lesz – a lehetőségek szinte korlátlanok, hiszen a Google kitárta a lehetőséget a mashupok előtt.

A Google Earth legújabb, ingyenes változata letölthető gyors Download szerverünkről.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom