Connect with us

technokrata

Kommandóstechnikával a filmkalózok ellen

Kütyük

Kommandóstechnikával a filmkalózok ellen

Éjjellátóval felszerelt egységek figyelik a mozikat.

Az online filmletöltés manapság többnyire illegális formában zajlik – a kiadók még nem ismerték fel eléggé a változó idők szavát. Egyelőre legfőbb internetes tevékenységük kimerül abban, hogy képviselőik révén igyekeznek annyira akadályoznia filmcserét, amennyire csak lehet. Sokkal hatékonyabb módszer azonban, ha már a „gyökerénél” elfojtják a problémát.

Nem egy mozifilm „kamerás” változatban éri el az internetezőket. Ezeket úgy rögzítik, hogy egy kamerával az előadásra beülve próbálják viszonylag egyenesen tartani a készüléket, és felvenni a vászonra kivetített képet. Habár az ilyen felvételek minősége többnyire a siralmas és a borzasztó között mozog, sokan mégsem tudják kivárni a DVD megjelenését, de sajnálják kiadni a mozijegyre az itthon is nem ritkán személyeként 1000 forint körüli összeget. Vagyis van igény ezekre a kópiákra is – a filmkiadók viszont érthető okokból nem örülnek annak, hogy létezhetnek ilyen példányok. Eddig ez ellen figyelemfelkeltő szövegekkel és a jegykezelő személyzet oktatásával védekeztek, de nemrég Malajziában néhány moziban szokatlan technikát is bevetettek.

Miután a közönség elfoglalta helyét a nézőtéren, a személyzet néhány tagja felveszi a kommandósok számára rendszeresített éjjellátó készülékhez hasonló eszközöket, és végigpásztázza a helyükön ülőket. A fényszegény környezetben így könnyebb kiszúrni, ha valaki kamerázni akar, mintha csak a saját szemükre hagyatkozna a mozi személyzete. Ezt támasztják alá az adatok is: az MPA (amely a malajziaiak „kiképzéséért” is felel) közlése szerint az elmúlt két hónap során 17 embert kaptak el, akik illegális felvételeket akartak készíteni.

Úgy látszik, a maláj terület a jogtulajdonosok kísérleti terepévé válik; amint arról mi is beszámoltunk, nemrég két kutyát is kaptak a helyi hatóságok, amelyek a DVD-k polimer rétege által kibocsátott szagok érzékelésére lettek kiképezve. A lelkes ebek már több millió dollár értékben szimatoltak ki kalózárut a nagy szállítókonténerekben (további részletek itt és itt.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek