Connect with us

technokrata

Internet: hogyan kell lefedni olcsón egy egész várost?

Kütyük

Internet: hogyan kell lefedni olcsón egy egész várost?

Vezetékek nélkül, természetesen.

Az Egyesült Államok a Wi-Fi Internet-hozzáférések tekintetében az elsők között szerepel: az országban több nagyváros vezetése is úgy döntött, hogy a települések teljes területét lefedik vezetékmentes hálózati csatlakozási lehetőségekkel. A kezdeményezések egyik ékes példáját Philadelphia szolgáltatja: ebben a városban már tesztüzemben van az a hálózat, mely 15 négyzetmérföldnyi területen kínálja az embereknek az internetezés drótnélküli élményét. Ezért havonta 22 dollárt, a rászorulóknak 10 dollárt kell kifizetniük. Ingyen is lehet használni a hálózatot, amennyiben valaki parkokban vagy más, kültéri területen csatlakozik fel; illetve a közösségi programokban való részvételért cserébe is nyújt ingyenes hozzáférést a helyi városvezetés, egyfajta motiváló lehetőségként.

Év végére megvalósul a grandiózus terv, közölte Greg Goldman, a Wireless Philadelphia vezérigazgatója. A projektért felelős nonprofit szervezet irányítója elmondta, hogy 2008-ig a város 135 négyzetmérföldes területét teljesen le fogják fedni; eközben pedig segítségére vannak más települések vezetésének, akik élénk érdeklődéssel figyelik az USA keleti partján történő eseményeket. „Ez egy nagy lépés azon látomásunk irányába, miszerint az egész város online legyen. Az alacsony jövedelmű családok elkezdhetik kihasználni az Internet erejét, továbbképezhetik magukat, és olyan lehetőségekkel ismerkedhetnek meg, amelyek segíthetnek helyzetükön.” – mondta Goldman.

Jelenleg 300 ezer háztartás – durván az összes otthon fele – nem fér hozzá a Világhálóhoz, így még az alapvető gazdasági lehetőségek, mint amilyen az online munkakeresés, internetes vásárlás stb., sem nyitottak előttük. Számos munkahelyet csak online hirdetnek meg, amelyeket az offline családok munkaképes tagjai jelenleg biztosan nem szerezhetnek meg. A város egyébként hivatalosan is az egyik legszegényebb az Amerikai Egyesült Államokban: a másfél milliós lakosság negyede él a szegénységi küszöb alatt. Ezen segíthet a „city wide” Wi-Fi, remélik a projekt létrehozói.

Persze önmagában a hozzáférés semmit nem ér, ha nincsen eszköz, amivel csatlakozni lehetne. A Wireless Philadelphia tervei szerint a kétezer leginkább rászorulónak olyan felújított notebookokat adnának, melyekért semmit nem kell fizetniük. Emellett ingyenes oktatásban is részesülnének, hogy megtanulják a készülékeket kezelni, valamint technikai segítségnyújtást is biztosítanának részükre – amint sikerül előteremteni a projekthez szükséges 3 millió dollárt. Ez sokban függ az Earthlinktől is – az USA egyik legnagyobb ISP-je ugyanis a projekt fő támogatója: mintegy 13,5 millió dollárt invesztál összesen az egész várost lefedő vezetékmentes hálózat kialakításába.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek