Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újgenerációs IP-hálózat Magyarországon

Kütyük

Újgenerációs IP-hálózat Magyarországon

Terabites routerek a magyar internetezők adatéhségének kiszolgálásáért.

A Magyar Telekom az IP-gerinchálózatának megújítása keretében két Cisco CRS-1 típusú terabitroutert helyez üzembe, amelyek lehetővé teszik a hálózat megbízhatóságának jelentős növelését és a jövőben jelentkező kapacitásigények kiszolgálását. A Cisco-eszközök fordulópontot jelentenek a vállalat technológiai fejlesztésében – a router- és transzporttechnológiát a Magyar Telekom elsőként alkalmazza Magyarországon. A Cisco IP NGN (Cisco IP Next Generation Network, új generációs IP-hálózat) architektúrájának bevezetésével lehetőség nyílik az interneten túlmutató alkalmazások kiszolgálására és a távközlési infrastruktúra megújítására, az alkalmazások és előfizetők egyedi kezelésén alapuló szolgáltatások fejlesztésére és bevezetésére.

Az IP NGN struktúra nyitott platformot kínál a szolgáltatások differenciálására: a videón/IPTV-n kívül integrált médiaszolgáltatások és értéknövelt szolgáltatások (pl. VoIP, interaktív játékok, a digitális tartalomhoz való hozzáférés: például fénykép-könyvtár, on-demand filmek) is elérhetővé válnak. Mindemellett a vállalati felhasználók részéről egyre nő az igény még nagyobb rendelkezésre állást nyújtó virtuális magánhálózatok iránt (IP VPN), amelyek biztosítása csak az olyan kiesés nélküli működést garantáló, azaz működés közben frissíthető és szervizelhető készülékekkel valósítható meg, mint a CRS-1.

„A szélessávú internet terén Magyarország vezető pozícióban van a régióban, a szélessávú internet- kapcsolatok száma immár meghaladta az 1 milliót, így nem véletlen, hogy elsőként Magyarországon valósulhatott meg ilyen fejlesztés.” – nyilatkozta Kaan Terzioglu, a Cisco alelnöke és közép-kelet-európai regionális igazgatója – „A Magyar Telekommal való együttműködés és az új generációs IP- hálózat kiépítése reményeim szerint példa értékű lehet a környező országok számára is, ahol a jövőben hasonló fejlesztésekre kerülhet sor.”

A CRS-1
A Cisco CRS-1 (CarrierRouting System) nevű terméke a világ legnagyobb kapacitású internetes útválasztójaként 2004-ben került be a Guinness-rekordok könyvébe. Az akár 92 terabites sávszélességet is biztosítani képes CRS-1 útválasztórendszer – amelyet több CRS-1 összekapcsolásával hoznak létre – a megfelelő hálózati és adatátviteli megoldásokkal kiegészítve számtalan lehetőséget tár a felhasználók elé. A technológia átviteli sebességét jellemzi, hogy például az Egyesült Államok kongresszusi könyvtárának teljes gyűjteménye 4,6 másodperc alatt tölthető le a segítségével, vagy akár egymilliárdan is játszhatják ugyanazt az online játékot.

ACRS-1-es routerek Cisco Silicon Packet processzorra épülő rendszer-architektúrával rendelkeznek; minden főbb komponens redundánsan működik. Az eszközök a Cisco új fejlesztésű IOS-XR szoftverével üzemelnek, amely teljesen moduláris felépítéssel bír. A terarouter által támogatott portok sebessége a 155 Mbps-os OC3 interfésztől a már említett 40 Gbps interfészig terjed, külön érdekesség a hangolható DWDM portok támogatása a 10 GE és a 40 Gbps-os POS-kártyákon. A Magyar Telekom számára lehetőség nyílik a CRS-1 berendezésben elsőként kifejlesztett 40 Gbps-os sebességű interfész tesztelésére és alkalmazására. További érdekessége a megoldásnak, hogy a 40 Gbps-os interfésznek van hangolható DWDM-alapú változata is, amely egyedülálló műszaki megoldásnak számít az egész iparágban.

Magyar Telekom és a szélessáv
2007. március végén a Magyar Telekom szélessávú csatlakozásainak száma már meghaladta a 628 ezret. A cég 2006-ban elindította a kereskedelmi IPTV-szolgáltatását, 2007 márciusában bevezette a telefonszolgáltatás nélküli ADSL-t. A már működő Klip szolgáltatás interneten keresztül ingyenes telefonálást biztosít az ügyfeleknek egy másik Klip-használóval.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés