Connect with us

technokrata

Az ingyenes filmletöltés lenyomja a fizetőset

Kütyük

Az ingyenes filmletöltés lenyomja a fizetőset

Hódítanak a legális filmterjesztő szolgáltatások.

Egy nemrég elkészített tanulmányára hivatkozva a Forrester Research bejelentette, hogy a tavalyi évben mért 98 millió dolláros filmes és televízió műsoros értékesítések idén közel megtriplázódnak. A becslések szerint mintegy 279 millió dollárt tesznek majd ki az ebből befolyó bevételek 2007-ben, ez azonban egyben a csúcsot is jelenti majd (az USA-ban). A Forrester szerint a videoletöltési területen az Itunes csak egy villanásnyi időre került komoly pozícióba – addig, amíg a felhasználók hozzá nem jutnak egy jobb videobeszerzési módszerhez.

Ezek a szolgáltatások pedig hamarosan megérkeznek, vélte James McQuivey, a tanulmány szerzője. McQuivey szerint a fizetős letöltőpiac amúgy is zsákutca – az elemző úgy véli, hogy 2008-ra már nem hogy triplázódás, de duplázódás sem várható, ami a bevételeket illeti. A technikarajongók, a korai adoptálók addigra ugyanis már kipróbálják a szolgáltatást, lendületes felfutást pedig csak a kevésbé „geek” internetezőktől várhatnának a videoletöltést kínáló website-ok. Őket viszont visszatartják az olyan megkötések, mint a videoformátumok széles skálája (és egymással való inkompatibilitása), a letöltött filmek televízióképernyőkön való megtekintésének nehézkessége stb. – a hétköznapi internetezők ezért nem fognak a közeljövőben (sem) tömegével fizetni az online szolgáltatóknak.

Ráadásul, mire ezeket a problémákat sikerül megoldani, addigra az ingyenes lehetőségek már népszerűségben felül fogják múlni a fizetős változatokat. A hollywoodi filmeket kínáló Movielink, a Wal-Mart áruház és az Amazon.com Unbox szolgáltatás léte szintén a fizetős kezdeményezések ellen dolgozik. A Walt Disney féle ABC.com és a Fox is ingyenesen elérhetővé tett egyes showműsorokat, egyelőre csak az Egyesült Államokban. McQuivery szerint a fentiekből következően az ingyenes lehetőségek fognak győzni (ami értelemszerűen még több reklámot jelent).Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek