Connect with us

technokrata

Internet: 160 Mbps kábeltévés hálózaton

Kütyük

Internet: 160 Mbps kábeltévés hálózaton

160 Mbps letöltés, 120 Mbps feltöltés.

Otthoni felhasználói szemmel elképesztő sebességekről számolt be a minap az USA-beli Nationan Cable & Telecommunications Association. A szervezet az elmúlt napokban tartotta meg éves rendezvényét, ahol az olyan hardvergyártók, mint a Motorola és a Texas Instruments, közölték az érdeklődőkkel, hogy egyre közelebb jutnak a DOCSIS 3.0 szabvány teljesítéséhez. De miért is fontos ez? Azért, mert a jelenleg használt 1.1-es standardhoz képest két előnnyel is rendelkezik: egyrészt támogatja az IPv6-ot, másrészt jóval nagyobb átviteli sebességeket ígér, mint ami ma általánosan elérhető.

Ehhez természetesen új hardverek kellenek, de szerencsére az elmúlt évtizedben lefektetett kábelek többsége megfelelő, így költséges földmunkára sok esetben nem lesz szükség – csupán a modemeket kell lecserélni az előfizetőknél, illetve a központokban igényel változtatásokat az új szabvány elterjedése. Így elméletben akár 160 Mbps-os le- és 120 Mbps-os feltöltési sebességek is elérhetővé válhatnak; igaz, hogy ezek a sávszélességek az egy node-hoz csatlakoztatott háztartások között megoszlanak.

Hol máshol, mint a sűrűn lakott, technikailag igen fejlett Dél-Koreában tesztelik a DOCSIS 3.0-t – az ország kábeltévés Internet-szolgáltatója a standard révén 100 Mbps-os hozzáférést tudott biztosítani előfizetőinek. A Motorola, a szingapúri StarHub és a Vyyo kábeles szolgáltató pedig közösen jelentette be, hogy sikeresen tesztelték a standardot, és ennek révén meg tudták haladni a 145 Mbps-os átviteli sebességet.

Szüksége is van a DOCSIS 3.0-ra a kábeles szolgáltatóknak, mert például az Egyesült Államokban az ISP-k egy része (Verizon, AT&T stb.) komolyan elkezdett beruházni az üvegszálas hálózatok kialakításába. Ez a közeg az egyik legjobb adathordozó, rajta keresztül a több száz megabites sebességek sem elérhetetlenek (jelenleg 3,5 Gbps-ot kínál ez a lehetőség üvegszálon keresztül, amelyből a broadbandnek kicsivel több mint 600 Mbps jut). A DSL-ek viszont kezdenek kifulladni, hiszen a technika legnagyobb korlátját a távolságtól függő sávszélesség adja: az alközponttól 2-3 kilométerre már csak maximum néhány megabites hozzáférés biztosítható stabilan.

Gyors adoptációra a fentiek ellenére sem számítanak a szakemberek: az Egyesült Államokban is csupán az Internet-kész háztartások 40 százaléka fog 2011-re DOCSIS 3.0-s hardvereszközökkel rendelkezni.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek