Connect with us

technokrata

Másolásvédelem – túl mélyre ástak az internetezők

Kütyük

Másolásvédelem – túl mélyre ástak az internetezők

Eltávolították, visszakerült, eltávolították, visszakerült…

A hét elején bukkant fel a népszerű, gyakorlatilag a hétköznapi internetezők által működtetett Digg.com információmegosztó szolgáltatáson egy feltört HD DVD titkosító kulcs. Tudni kell az új optikai lemezek védelmét biztosító megoldásról, hogy ezek úgynevezett titkosító kulcs révén védik a rajtuk tárolt tartalmakat az illegális felhasználástól – a kulcs megszerzése után azonban bármilyen védett film- vagy hanganyag életre kelthető, a jogtulajdonos engedélye nélkül is (amíg le nem tiltják az ominózus szám- és betűsorozatot).

Nos, a Digg.com üzemeltetői az AACS titkosítás mögött álló jogvédők határozott követelésre eltávolították a fenti információt a rendszerből, közölte Jay Adelson, a vállalat igazgatója. Az eddigi szabadsághoz hozzászokott internetezők azonban nem sokkal ezután megint közzétették a kulcsot; amit a Digg.com ismét eltávolított. Rövid háború után, amíg a bitsorozat hol elérhető volt, hol nem, a Digg.com üzemeltetői feladták, és ezután a határozott kérés ellenére sem szedték le ismételten a másolásvédelmi kulcsot.

Ezzel a Digg.com igen rögös pályára lépett. A szolgáltatás ugyanis olyan a helyzetbe kerülhet, ami már sok online cég tevékenységének vetett véget – a jogvédett tartalmak megosztása miatt beperelt Kazaa-ra emlékszik még valaki? Pedig ott sem a hálózatot üzemeltető Sharman Networks tette közzé a filmeket, zenéket, programokat, mégis bezáratták. Nos, a Digg.com-ra a hét eleji incidens után talán hasonló jövő várhat, bár a HD DVD formátum mögött álló szervezetek eddig nem indítottak pert egyik egyesült államokbeli bíróságnál sem.

Mindazonáltal nem ez az első eset, hogy kiszivárgott a fent említett titkosító kulcsok egyike – korábban már többször is írtunk a magát Muslix néven hívó cracker tevékenységéről; és nem szabad megfeledkezni a „nagy öregről”, DVD Jonról sem.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle