Connect with us

technokrata

A tévedésből országot váltott település

Kütyük

A tévedésből országot váltott település

A pontatlan határvonal miatt került a „túloldalra”.

A Google Earth-ről rengeteg cikket írtunk már; a földfelszínt műholdas fényképekről böngészhetővé tevő szolgáltatás legutóbb Hitler miatt került az érdeklődés középpontjába. Nemrég ismét fény derült egy bakira: az amerikai keresőóriás által működtetett szolgáltatás véletlenül a határ „rossz” oldalára jelölt egy dél-amerikai települést. Chile egyik nagy történelmi alakjáról, a függetlenségért küzdő Bernando O´Higgins-ről nevezték el tiszteletük jeléül a helyiek Villa O´Higgins-t. Ez a fővárostól, Santiago-tól mintegy másfélezer kilométerre délre található falucska azonban a Google Earth szerint Argentínához tartozik.

Annyira komolyan vette az ország a bakit, hogy nemrég hivatalos kérvényt intézett az amerikai vállalathoz, melyben arra kérték a Google-t, hogy módosítson a térképen – az ország külügyminisztere számolt be erről pár nappal ezelőtt. Tudni kell, hogy a két ország, Chile és Argentína együtt osztozik a dél-amerikai földrész legdélebbi „nyúlványán” – ez a terület igen gazdag hegyekben, fjordokban és más, nehezen „határvonalasítható” képződményekben. A hiba ebből adódhatott, melynek elhárítására nemrég ígéretet tett a Google. Megan Quinn, a vállalat egyik szóvivője közölte a nyilvánossággal, hogy minden, harmadik fél által jelentett esetre nyitottak, és folyamatosan azon dolgoznak, hogy még pontosabbá tegyék a szolgáltatást.

Chile és Argentína egyébként a múlt század hetvenes éveiben majdnem háborúzott is egymással. A harci eseményeket néhány sziget vitatott hovatartozása pattanthatta volna ki – a fegyverekhez azonban végül, a pápa közvetlen beavatkozása miatt nem nyúlt a két ország. A diplomácia eszközével akkor Diego Maradona hazájának sikerült még elkerülnie a nyílt konfliktust, de néhány évvel később, a Falkland-szigetekért már háborúba keveredett Nagy-Britanniával (amiből a britek kerültek ki győztesen).Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek