Connect with us

technokrata

Rekord: közel 10 gigabit, másodpercenként

Kütyük

Rekord: közel 10 gigabit, másodpercenként

Mindez 30 ezer kilométeres távolságra.

A nagysebességű adatforgalmat megvalósító Internet2 hálózat üzemeltetői jelentették be a minap, hogy a Tokiói Egyetem kutatói olyan kísérleteket végeztek a tavalyi év végén, amelynek köszönhetően megdőlt az addigi sebességrekord; ráadásul kétszer is. A kutatók ugyanis két, egymást követő napon láttak neki hagyományos kommunikációs protokollokkal az adatok elküldésének. Első alkalommal másodpercenként 7,67 gigabites csúcssebességet értek el, majd a rákövetkező napon ugyanazon a 20 ezer mérföldes távolságon tudtak produkálni 9,08 Gbps-ot.

Ez valószínűleg egy jó darabig az utolsó csúcs marad, mivel az Internet2 elméleti határa 10 Gbps-nál van, és a stabil adatátvitel megköveteli az elérhető sávszélesség 10 százalékának fenntartását az ezt biztosító forgalom számára. Nagyobb ugrás csak akkor várható, ha az Internet2 konzorcium (amelyet több mint 200 USA-beli egyetem alkot) valóra váltja tervét, és létrehoz egy olyan új hálózatot, amin keresztül akár 100 gigabit is átpréselhető egyetlen másodperc alatt. Ez a 10-szeres emelkedés azt jelentené, hogy mindössze néhány másodpercre csökkenne a Mátrix HD-s felbontású változatának az áttöltése (már ha lenne olyan adattároló eszköz, ami be tudná ilyen tempóval fogadni az adatokat). Ez a jelenlegi Internet2-n körülbelül fél percet, a hétköznapi felhasználók számára elérhető Internet-hozzáférések esetén pedig durván két napot vesz igénybe.

Térjünk kicsit vissza a nemrég felállított rekordhoz! Azt megelőzően 6,96 Gbps volt a csúcs, melyet még 2005 novemberében sikerült elérni – ezt „nyomta le” a Tokiói Egyetem IPv6-ot alkalmazó kísérlete. Ennek során az adatokat a japán fővárosból Chicago-ba, majd Amszterdamba és Seattle-be továbbították. Innen jutottak vissza a bitek a távol-keleti egyetemre, vagyis így járt be durván 30 ezer kilométeres távolságot az információ.

Külön kategória létezik az IPv4-en felállított sebességrekordok számára; itt utoljára tavaly februárban volt változás. Az akkor felállított csúcs 8,8 Gbps-os adatátviteli sebességet hozott, amit azóta sem sikerült megdönteni.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák