Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az Adobe is a Microsoftnak esik

Kütyük

Az Adobe is a Microsoftnak esik

Egymás területére merészkednek be.

Az imént számoltunk be arról, hogy a Microsoft megpróbálkozik a Flash Player streaming videók területén való regnálásának megdöntésével; de erre úgy látszik az Adobe is felkészült. Ugyanazt a felületet, a Las Vegas-i National Association of Broadcasters Show-t veszi igénybe a vállalat, hogy bejelentse Adobe Media Playerének Flash videókat offline is lejátszani képes kiadását. Erre még ma sor kerül, mivel az Adobe ugyanarra a napra időzítette lépését, mint amikor a Microsoft is előrukkol saját fejlesztésével.

Nem lehet megállni, hogy ne vonjunk párhuzamokat a két esemény, a két szoftvermegjelenés között. Az Adobe alkalmazása szintén mindkét operációs rendszer (Windows, Mac OS X) alatt működőképes lesz, és ez is egy olyan rést kíván betömni a vállalat portfoliójában, ami komoly hiányosságként tátongott a cég kínálatában. Az Adobe ugyanis eddig semmilyen lehetőséget nem adott a felhasználóknak arra, hogy különálló alkalmazással Flash videókat játszhassanak le, a böngészőn kívül – ezen fog változtatni az új Media Player.

Újabb párhuzam: az Adobe Media Player szintén egy régebbi elnevezést vált le. Korábban Philo néven futott a szoftver, mely lehetővé teszi például előfizetéses videotartalmak kezelését, RSS-es video podcastek lejátszását, mozgóképek kommentálását és megosztását. Ez utóbbit azonban nem a warez egyik új eszközének szánja a vállalat, ezért kétféle biztonsági megoldást kínál a tartalomtulajdonosok számára. Az első révén integrált, szét nem választható reklámozást kínál a lejátszani kívánt videó előtt; míg a második esetben a tartalom megtekintése meghatározott gépekhez vagy emberekhez köthető.

Eltér ugyanakkor a szoftver célja a Microsoft pluginjának feladatától – míg ez utóbbi piacszerzést tűzött ki maga elé, addig az Adobe Media Player inkább a felhasználók megtartását segítheti elő. Jelenleg ugyanis a Flash igen népszerű a streaming tartalmak piacán, az ezzel foglalkozók 76 százaléka használja az Adobe formátumát. Kicsit fáziskésésben is van a vállalat, mivel a tesztelése az egész, előttünk álló tavaszon keresztülhúzódik, és széles körű megjelenéséről nincsen konkrétabb információ, minthogy valamikor az év hátralevő részében. Ugyanakkor dicséretes, hogy az Adobe a linuxosok támogatását is tervezi (ahogy más médiatípusok használatának lehetőségét is).



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés