Connect with us

technokrata

Adó: tessék csak fizetni az internetes eladásaink után!

Kütyük

Adó: tessék csak fizetni az internetes eladásaink után!

Aukció után jön a meglepetés.

Ugyan az amerikai gazdaság sokkal nagyobb volumenű, mint a magyar, az USA-ban úgy döntöttek, a továbbiakban nem hagyják figyelmen kívül a hétköznapi felhasználói internetes értékesítéseket (sem). Az üggyel az ország egyik kormányszerve, az IRS (Internal Revenue Service) foglalkozik, mely nemsokára komoly meglepetést okozhat az amerikai internetezők számára.

Az USA államkincstára már egy ideje rá szeretné venni a Kongresszust, hogy kényszerítse ki az aukciós site-ok üzemeltetőitől: adják át felhasználóik személyazonosságát. Az Ebay, Amazon.com, Ubid.com stb. oldalakon ugyanis naponta több millió dollár értékben cserélnek gazdát a tárgyak, ám az ezekből keletkező jövedelmek után az amerikaiak nem adóznak. És itt jön a képbe a már fent említett IRS, mely a társadalombiztosítási számokat és az értékesítés adatait kezelné – e szervezet állapítaná meg, hogy ki mekkora adót köteles befizetni az online aukciók után.

Ezek persze egyénenként nem jelentenek nagy kiadást, de az IRS állítása szerint csak 2001-ben 345 milliárd dollárnyi jövedelemről van szó. Ennek egy – például az online kereskedésből származó – részét pedig az amerikaiak „elfelejtik” bevallani. Az IRS egy tanulmányra hivatkozva állítja, hogy 2006-ban mintegy 700 ezer amerikai polgár esetében jelentette az online értékesítés az elsődleges vagy másodlagos jövedelmet. A szervezet elgondolása szerint mindenkire vonatkoznia kellene a jövedelem-bejelentés kötelezettségnek, aki évente 600 dollárnál nagyobb bevételre tesz szert internetes árueladásból.

Heves tiltakozást váltott ki az ötlet a szabadpiacok mellett érvelőkből, a rendszeresen aukciózókból, no és magukból az aukciós website-ok üzemeltetőiből is. Ez utóbbiak nem szívesen kérnék el az ügyfelek társadalombiztosítási számait, mert az ehhez szükséges befektetéseken túl minden bizonnyal a cybertérben zajló árverések forgalmának megcsappanása is kedvezőtlenül érintené őket. A felhasználók ugyanis nem szívesen adják ki az egyik legfontosabb – hazánkban inkább a személyi számnak megfelelő – adatot magukról, attól való félelmükben, hogy az később visszaélésre adhat okot.

Az egyelőre nem látható előre, hogy melyik érv nyom majd többet a latban, de nem kizárt, hogy az USA-ban néhány év múlva például a megunt bicikli eladása után már adózni is kell. És ha a gyakorlat beválik, akkor más országokban is követhetik a példát.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle