Connect with us

Hirdetés

technokrata

Világrekord: ez a legkisebb!

Kütyük

Világrekord: ez a legkisebb!

Az már egyszer biztos, hogy a Wi-Fi funkció a jövőben már nem igazán növelheti a mobilok méretét.

Legalábbis abban az esetben biztosan nem, ha a mobiltelefon gyártók a most bemutatandó WLAN kontrollernek szavaznak bizalmat. A hollandiai székhelyű NXP Semiconductors bejelentette, hogy drezdai gyártóüzemében elkészült a a világ jelenlegi legkisebb méretű Wi-Fi mikrohipje. A modul méreteit jól szemlélteti az alábbi fotó, melyen egy amerikai egycentes pénzérmén nyugszik a chip.

5-6 évvel ezelőtt egy WLAN kontroller még körülbelül 5×5 centiméteres méretekkel rendelkezett, ehhez képest a most bejelentett, BGM220 típusjelzésű mikrochip mindössze 5 milliméter széles és 5 milliméter hosszú. A fejlesztők külön felhívják a figyelmet a minden korábbinál alacsonyabb fogyasztásra, illetve arra, hogy a BGM220 egyáltalán nem zavarja a Bluetooth kompatibilis készülékek működését. Ez utóbbi révén megoldható például, hogy egy Wi-Fi-s mobiltelefonon egy Bluetooth-os headsettel folytassunk VoIP beszélgetéseket. Az egyelőre ismeretlen árú BGM220-at a mobilgyártók mostanság kezdik tesztelgetni, a sorozatgyártás pedig várhatóan az idei esztendő végén indul majd be.

Az előrejelzések egyébként azt mutatják, hogy a Wi-Fi kompatibilis telefonok szépen lassan meg fogják hódítani maguknak a mobil piacot. Az In-Stat piackutató cég egyik tanulmánya szerint 2010-ben várhatóan már több mint 130 millió darab Wi-Fi kontrolleres mobil készüléket fognak eladni világszerte. A jelentés készítői úgy vélik, hogy a Wi-Fi technológiát mindeddig általában figyelmen kívül hagyó mobil operátorok idővel egyre nagyobb figyelmet szentelnek majd ennek az új adatátviteli megoldásnak, többek közt már csak azért is, mert ha nem így tesznek, egyszerűen lemaradnak a versenyben. A szolgáltatók például várhatóan egyre nagyobb számban indítanak majd VoIP szolgáltatásokat, melyek új bevételi forrásokat jelenthetnek számukra. A piackutatók úgy vélik, hogy a Wi-Fi a korábbi feltételezésekkel ellentétben nem csak az üzleti, hanem az úgymond hétköznapi előfizetők fantáziáját is egyre inkább megmozgatja.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés