Connect with us

technokrata

Közelít a 21. század a magyar felsőoktatásban is

Kütyük

Közelít a 21. század a magyar felsőoktatásban is

Bár néhány oktató vehemensen tiltakozik, de egyre általánosabbá válik a tananyag digitális rögzítése.

Felsőoktatási tanulmányai között ki ne találkozott volna az adott intézménybe “becsontosodott” oktatóval, aki nemhogy nem használta a digitális kor lehetőségeit, de ezeket a lehetőségeket még diákjai számára is igyekezett korlátozni. Nem csoda, hogy az oktatási színvonalra számos egyetemista és főiskolás diák panaszkodik – pedig az idő nekik dolgozik. Erre világított rá nemrég a Cisco is: a vállalat a felsőoktatási intézményekben működő helyi hálózatok fejlesztési lehetőségeire – köztük az adatközpontokra, a konferenciarendszerekre és a vezeték nélküli hálózatok szerepére hívta fel a figyelmet.

A Humánerőforrás-fejlesztés Operatív Programnak (HEFOP) és a saját erőből történt fejlesztéseknek köszönhetően mára számos felsőoktatási intézménynek rendelkezésre áll nagy megbízhatóságú, jó minőségű helyi (LAN) hálózati infrastruktúra, amely a szokásos adatforgalom mellett alkalmas számos olyan hozzáadott értékű alkalmazás futtatására, amelyek nagyban segíthetik az oktatási intézmények vezetőinek és tanárainak munkáját, a hallgatók tanulási feltételeit, összességében pedig az oktatás színvonalát javítják.

A nagysebességű helyi hálózatok az alkalmazások teljesítményének és biztonságának növelése mellett szükségessé teszik adatközpontok kialakítását, amelyhez a már meglévő adatközponti LAN architektúra kialakítása mellett új technológiák alkalmazása (szerverek terhelés-megosztása, az SSL titkosításból eredő terhelésének csökkentése, illetve további védelmi mechanizmusok) szükségesek. Ezek kifejezetten jól használhatók az egységes tanulmányi rendszerek, illetve a különösen tárgyfelvételi és vizsgaidőszak-kezdeti időszakban terhelt Neptun szerverek, web szerverek elérhetőségének növelésében. E technológiák a nagy sebességű 10 Gbps illetve 1 Gbps sávszélességű hálózathoz igazodva a felsőoktatási intézményekben meglévő központi Cisco Catalyst 6500 berendezések kiegészítő Application Controll Moduljának (ACE) segítségével valósíthatók meg. Az adatközponti LAN hálózat mellett mára az intelligens Storage Area Network (adattároló hálózatok, SAN) kialakítása is indokolttá vált ezen intézmények adatközpontjaiban.

A konferenciabeszélgetések napjaink szerves részévé váltak, és ez a trend elérte az oktatási intézményeket is. A felhasználók számára azonban már nem elegendő egy csak hangalapú vagy egy hang- és képalapú konferencia, hanem egyre inkább igény jelentkezik az adatátvitelt is támogató rendszerekre. A Cisco Unified MeetingPlace megoldása e két típusú konferenciát terjeszti ki webalapú konferencia támogatással, ahol lehetőség van adatok megosztására is. Egy előadás megtartásához így nincs szükség speciális fájlok alkalmazására, a rendszer beépített eleme konvertálja át a nem megfelelő formátumot megjeleníthető adattá. Az előadás vagy konferencia teljes egésze rögzíthető oktatási vagy egyéb célokra. A Cisco Unified MeetingPlace szoftver integrálható Microsoft Outlook levelező rendszerhez is, így a konferencia bejegyzésével egyidejűleg az erőforrások lefoglalására is megtörténhet, és a belépéshez szükséges adatok automatikusan eljuttathatók a meghívottakhoz a csatlakozásra felkérő levélben.

A vezeték nélküli hálózatok előnyei az oktatási intézmények számára is kézenfekvőek. A wireless kamerák segítségével rögzíthetők az előadások, wireless telefonokkal az oktatók bárhol és bármikor belső mellékük alapján elérhetőek, a technológia segítségével az oktatók könnyebben vonhatják be az internetet is az oktatásba, és ahol szükséges, a hallgatóság is kaphat limitált hozzáférést a hálózat nyújtotta szolgáltatásokhoz.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek