Connect with us

technokrata

Villámgyors mobil netezés

Kütyük

Villámgyors mobil netezés

A mobiltelefonos letöltés mellett végre a feltöltés is elkezdett gyorsulni.

Miközben a letöltési sebességek szépen lassan növekednek, hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a feltöltési sávszélességek az elmúlt időkben szinte semmit sem változtak. Mobil fronton manapság egyre többet lehet hallani a 3,5G-nek is nevezett HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access) technológiáról, mely első lépcsőben 1,8 Mbit/s-ra, aztán pedig szépen lassan 3,6, 7,2, illetve 14,4 Mbit/s-ra gyorsítja a letöltési sebességet, viszont a feltöltési sebesség növekedéséről vajmi kevés szó esik. A problémára egy újabb technológia, a HSUPA (High-Speed Downlink Packet Access) jelent megoldást.

Európában elsőként tavaly novemberben a Mobilkom Austria indította be kereskedelmi HSUPA szolgáltatását, melynek segítségével a felhasználók immár akár 1,4 Mbit/s-os feltöltési sebességet is elérhetnek. A szolgáltatás elsősorban azok körében népszerű, akik notebookjukról gyakran szoktak nagyméretű állományokat e-mailben küldeni, vagy szerverekre feltölteni. 2007. január 1-től a HSUPA már Ausztria minden olyan részében elérhető, ahol él a HSDPA. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, az új szolgáltatást első körben nem mobiltelefonokkal, hanem PC-s adatkártyák segítségével lehet igénybe venni.

A szolgáltatónál mostantól előfizetéses konstrukcióban 49 euróba kerül a Vodafone Mobile Connect USB-Modem 7,2. Májusban kezdődik meg a HSUPA kompatibilis Vodafone Mobile Connect Card 7,2 forgalmazása, aki pedig jelenleg Vodafone Mobile Connect Card 3,6-tal rendelkezik, egy egyszerű firmware frissítéssel felturbózhatja majd a már meglévő hardverét. A Mobilkom Austria adatcsomagjai 15 euróért 300 MB, 25 euróért 1,5 GB, 55 euróért pedig 5 GB adatforgalmat biztosítanak. Ausztriában egyébként már olyan adatcsomag is elérhető, mely 50 euróért 20 GB-os adatforgalmat tesz lehetővé a felhasználók számára.

Magyarországon jelenleg a T-Mobile és a Pannon rendelkezik kereskedelmi HSDPA szolgáltatással, a Vodafone pedig valamikor ősszel indítja majd be saját HSDPA hálózatát.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle